Nieuws

« Vorige - Volgende »

Burgemeester Spies: “Ik zie af van deelname experiment gereguleerde wietteelt”

21 mei 2019 - 16:49  •  reacties

Burgemeester Spies: “Ik zie af van deelname experiment gereguleerde wietteelt”

Alphen aan den Rijn - Er is niet genoeg draagvlak onder de coffeeshophouders en er is een te groot risico voor ongewenste neveneffecten. De twee coffeeshops in Alphen willen graag een legale onderneming drijven maar zij vinden het experiment een te groot risico voor hun bedrijven. Zij zijn bang dat het moeilijk of zelfs onmogelijk wordt om na vijf jaar weer terug te vallen in het oude netwerk wat zij hebben opgebouwd of om nieuwe leveranciers te vinden.

Ook lopen zij het risico klanten te verliezen omdat het aanbod niet bij de vraag van de klanten past. Op dit moment is nog niet duidelijk welk aanbod de coffeeshops voeren tijdens het experiment en weet je als coffeeshophouder dus niet waar je ‘ja’ tegen zegt.

Ook is het maar de vraag of de coffeeshops de kwaliteit kunnen blijven leveren die zij gewend zijn. Dit brengt een bepaalde onzekerheid met zich mee, ook voor de gemeente. Het risico op straathandel wordt groter als er geen kwalitatief goed aanbod is.

De politie adviseert de gemeente om niet mee te doen aan het experiment. Zij zijn het met de coffeeshops eens dat de kans op meer straathandel zal toenemen terwijl daar op dit moment geen problemen mee zijn.

Financiële consequenties
Er is ook extra inzet nodig van ambtenaren, wat ook financiële consequenties met zich meedraagt. De extra inzet van politie brengt extra kosten met zich mee en als de coffeeshops omzet moeten inleveren en dit komen verhalen op de gemeente. Het Rijk biedt gemeenten wel juridische, maar geen financiële bijstand op dit vlak.

Toch wel meedoen?
Als de gemeenteraad de burgemeester toch wel verzoekt om mee te doen aan het experiment, dan moet de gemeente voor 10 juni een brief sturen naar de Minister van Justitie en Veiligheid. Dat is onder voorbehoud van raadsbehandeling op 27 juni a.s. De commissie komt op 6 juni a.s. bijeen.

 

Fotograaf: Josh Walet