Nieuws

« Vorige - Volgende »

Strop van 57 miljoen Euro voor Alphen

18 mei 2012 - 17:00  •  reacties

Strop van 57 miljoen Euro voor Alphen

Alphen aan den Rijn -

Op de grondexploitatie is een verlies van 18,5 miljoen geleden. Andere grote tegenvallers zijn de niet-geplande vervanging van de Julianabrug van 20 miljoen en een lagere uitkering uit het gemeentefonds. Wethouder du Chatinier verwacht dat er de komende 5 jaar minstens 19 miljoen Euro minder uit den Haag komt. Het totaal van tegenvallers komt daarmee op ruim 57 miljoen Euro. 

Als de plannen voor de Lage Zijde met het cultuurhuis en het waterfront onverminderd voortgezet worden, betekent dat, dat er van de totale opbrengst van de NUON-aandelen (132 miljoen) niets meer over is. Het betekent ook dat de gemeente daarna geen andere grote stroppen meer kan opvangen en er geen geld meer is voor nieuwe plannen op het gebied van grootschalige duurzaamheid ook al staan die in het collegeprogramma. 

De presentatie geeft zelf al aan, dat gebruik is gemaakt van het "meest optimistische scenario" bij de inschatting van het tekort op de uitkering van het gemeentefonds. Betrouwbare bronnen geven aan dat de situatie nog wel eens veel slechter kan worden. De uitkeringen uit het gemeentefonds zijn gerelateerd aan de rijksbegroting. Als die door geplande bezuinigingen nog verder daalt dan daalt ook de uitkering naar de gemeenten verder.

Ook zou de bodem van de verliezen op de grondexploitaties nog niet zijn bereikt, en zou het aantal burgers dat een beroep moet doen op gemeentelijke financiële bijstand kunnen stijgen.

Fotograaf: Josh Walet