Nieuws

« Vorige - Volgende »

Gemeenten helpen werkzoekenden met brochure 'Wij willen aan het werk'

15 november 2012 - 11:30  •  Gemeente Alphen a/d Rijn  •  reacties

Gemeenten helpen werkzoekenden met brochure Wij willen aan het werk

Alphen aan den Rijn -

De 35 mannen en vrouwen die zich op deze manier  voorstellen, variërend in de leeftijd van 21 tot en met 57 jaar, zijn geselecteerd op grond van startkwalificatie, motivatie en enthousiasme.

Voor werkgevers is het een laagdrempelige manier om mensen aan het werk te laten gaan binnen hun bedrijf. Zo is het mogelijk een kandidaat eerst in te zetten op een leerwerkplek. Ook een kandidaat parttime of via een uitzendbureau aan het werk te laten gaan, behoort tot de mogelijkheden. Werkzoekenden krijgen op deze manier kans om aan het werk te gaan, werkritme op te bouwen en bij gebleken geschiktheid kans te maken op een betaalde baan. Hierdoor kunnen de betrokkenen sneller weer participeren in het arbeidsproces, een speerpunt van de gemeenten. Het aantal vacatures is beperkt. Samenwerking van gemeenten is daarom ook belangrijk voor de re-integratiekansen.

Bijstandscliënten aan het werk
Naast deze brochure loopt sinds september een nu al succesvol te noemen proef, waarbij bijstandscliënten werken bij Apics Flexjobs. Deze 13 cliënten krijgen een tijdelijke aanstelling van 2 maanden, met de kans op verlenging. Alle betrokkenen bij deze samenwerking zijn enthousiast. De medewerkers zijn van tevoren zorgvuldig geselecteerd op motivatie, flexibiliteit en de Nederlandse taal. De samenwerkende gemeenten ( bij dit project zijn dat: Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem, Nieuwkoop, en Rijnwoude) spelen daarmee in op de behoefte van ondernemers om met flexibel en gemotiveerd personeel tijdelijke personeelstekorten op te vangen. Tegelijkertijd wordt aan inwoners die tijdelijk zonder werk zitten een betaalde baan aangeboden, waardoor zij niet meer van een uitkering afhankelijk hoeven zijn. Eenmaal weer aan de slag is het vaak makkelijker weer elders een baan te vinden.

Regionale samenwerking
De regionale samenwerking is een van de randvoorwaarden om te bereiken dat alle inwoners van de Rijnstreekgemeenten een fatsoenlijk bestaansniveau hebben en financieel zelfredzaam zijn. Dit moet bereikt worden door mensen te laten werken naar vermogen, bij voorkeur in een regulier betaalde baan. De 5 bestuurders werk en inkomen in de regio maken zich hier hard voor. Om de maatschappelijke effecten te realiseren wordt gewerkt via een thematische aanpak. Re-integratie & laaggeletterdheid, handhaving, werkgeversdienstverlening en sociaal ondernemen en inkomensondersteuning zijn de vier thema’s. De brochure ‘Wij willen aan het werk’ en het traject bij Apics Flexjobs zijn voorbeelden van de uitvoering in de regionale samenwerking.

Fotograaf: Josh Walet
Apics Flexjobs.'
Apics Flexjobs

Uitzendbureau gespecialiseerd in productie en logistiek.