Nieuws

« Vorige - Volgende »

Hondenuitlaatkaart geactualiseerd

21 november 2012 - 11:01  •  Gemeente Alphen a/d Rijn  •  reacties

Hondenuitlaatkaart geactualiseerd

Alphen aan den Rijn -

Een nieuwe kaart was nodig omdat sommige gebieden niet meer in gebruik zijn omdat er inmiddels gebouwd wordt of omdat ze een andere bestemming hebben gekregen. De vorige versie dateerde uit 2006. De hondenuitlaatkaart 2012 is mede op basis van ideeën en suggesties van inwoners tot stand gekomen. Er zijn ook nieuwe gebieden aan de kaart toegevoegd. Waar het kon zijn de bestaande gebieden gehandhaafd.

In Alphen aan den Rijn streven we naar een goede balans tussen het plezier van een hond en de overlast die een hond kan geven. Wanneer u een hond bezit heeft u daarin een grote verantwoordelijkheid. U heeft veel plezier van de hond, maar een ander moet daarvan geen last hebben. Verschillende voorzieningen, gericht op honden, maken het voor iedereen mogelijk deze verantwoordelijkheid in te vullen. Dit is prettig voor het samenleven van honden, hondenbezitters én andere gebruikers van het openbaar gebied.

Standaardbeleid
Binnen de bebouwde kom is de hond aan de lijn en is er een opruimplicht voor de poep van de hond. Uitzondering hierop zijn de losloopgebieden die speciaal zijn aangewezen door de gemeente. In een losloopgebied hoeft de hond niet aan de lijn en mag de hondenpoep blijven liggen (met uitzondering van de paden). Naast aanlijnplicht, opruimplicht en losloopgebieden kent de gemeente nog een aantal voorzieningen gericht op de hondenbezitter. Hondenstrandjes, dispensers en hondentoiletten. Dispensers zijn plekken waar gratis zakjes beschikbaar worden gesteld. Het vullen van de dispenser wordt door een vrijwillige bewoner uitgevoerd. 

Hondentoiletten gedeelde zorg
De uitbreiding van losloopgebieden, het aanbieden van zakjes en het beroep op de eigen verantwoordelijkheid van de hondenbezitter, maken dat de toiletten minder noodzakelijk zijn. Vanaf 2013 zullen de 11 hondentoiletten worden gesloten. 

Tenzij inwoners het onderhoud van een hondentoilet zelf willen uitvoeren om zodoende de voorziening in stand te houden. Dit is mogelijk. Wanneer u zelf in actie wilt komen, kunt u contact opnemen met de gebiedsbeheerder in uw wijk via gemeente@alphenaandenrijn.nl. Ook voor meer informatie over losloopgebieden kunt u hier terecht.

Geactualiseerde hondenkaart 2012

Fotograaf: Josh Walet