Nieuws

« Vorige - Volgende »

Cultuurgebouw verder met vier partners

28 januari 2013 - 17:00  •  Gemeente Alphen a/d Rijn  •  reacties

Cultuurgebouw verder met vier partners

Alphen aan den Rijn - De Streekmuziekschool blijft gehuisvest in het Oude Raadhuis aan het Burgemeester Visserpark en verhuist niet mee naar het cultuurgebouw aan het Thorbeckeplein.

Aanleiding
De toekomstige financiële positie van de overheid in zijn algemeenheid maakt dat het gemeentebestuur op termijn lastige keuzes moet maken waar het gaat om de verdeling van de beschikbare financiële middelen. ‘Het nemen van dit besluit valt nooit op het goede moment, maar beter nu dit moeilijke besluit nemen en een (toekomstbestendig) goed functionerend en exploitabel gebouw realiseren, dan er in de toekomst achter komen dat de opzet goed was maar de uitwerking niet haalbaar’, aldus wethouder Oppatja.

Samenwerking
Hoewel er nog gestart moet worden met de bouw, werken de vijf culturele instellingen al jaren samen met de gemeente aan de invulling van een culturele voorziening in het stadshart. Samen is er gewerkt aan een plan voor de gezamenlijke huisvesting in een eigentijds en uitgebreider gefaciliteerd gebouw. Des te teleurstellender dat niet alle vijf de partners meeverhuizen. Directeur van de Muziekschool, dhr. Brummer: “Heel in het begin waren wij niet enthousiast over deelname in een cultuurgebouw. Maar in de afgelopen vijf jaar hebben we samen met de gemeente en de andere instellingen een prachtig plan kunnen maken. We kunnen ons dan ook niet vinden in dit besluit’.

Ook de meeste andere partners vinden het jammer dat aan de samenwerking in de huidige setting een einde komt. Mirjam in ’t Hout, directeur van de bibliotheek zegt hierover het volgende: “Het samenbrengen van veelsoortige cultuur in 1 gebouw brengt iets goeds voor de bewoners van de stad en de instellingenzullen hun klanten er een plezier mee gaan doen. Dat denk ik nog steeds, maar ik vind het jammer dat hetgebouw nu zonder de Muziekschool  – letterlijk – stiller zal worden”.

Toekomst
Uitgangspunt blijft de realisatie van een maatschappelijk/culturele voorziening in de vorm van publiekstrekker aan het Thorbeckeplein. De muziekschool blijft in haar huidige pand. Dat betekent dat het Oude Raadhuis aan het Burgemeester Visserpark zijn maatschappelijke bestemming behoudt. De komende periode wordt in overleg tussen gemeente en partners gewerkt om invulling te geven aan het aangepaste concept.

Fotograaf: Josh Walet