Nieuws

« Vorige - Volgende »

Sociale agenda krijgt vorm

6 februari 2013 - 11:39  •  Gemeente Alphen a/d Rijn  •  reacties

Sociale agenda krijgt vorm

Alphen aan den Rijn - Al langere tijd bereiden de drie gemeenten zich samen voor op de nieuwe taken die het Rijk aan hen overdraagt. Vandaag hebben de colleges daarin belangrijke stappen gezet. Tijdens de eerste gezamenlijke collegebijeenkomst is de visie Zorg voor de Jeugd vastgesteld. Daarnaast zijn het Wmo-beleidsplan en de verordening voorlopig vastgesteld. Dit zijn belangrijke onderdelen van de sociale agenda voor de nieuwe gemeente.

Wmo beleidsplan en verordening 
Het nieuwe Wmo-beleidsplan is een uitwerking van het Wmo beleidskader, dat in 2012 door de drie gemeenteraden is vastgesteld. 

De essentie van het Wmo beleidsplan is dat we er zijn voor de mensen die het nodig hebben. Samen met inwoners kijken we naar oplossingen die hen in staat stellen hun leven zoveel mogelijk zelf  in te vullen. Een speerpunt van het Wmo beleidsplan is het ondersteunen van vrijwilligers en mantelzorgers. Omdat we een beroep doen op de zelfstandigheid van inwoners en de bereidheid elkaar te helpen, hebben mantelzorgers en vrijwilligers een belangrijke rol. 

Zij zorgen ervoor dat mensen kunnen meedoen, door bijvoorbeeld het organiseren van activiteiten of het regelen van vervoer. Naast het Wmo beleidsplan is ook de verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning voorlopig vastgesteld.

Mening geven
Het  Wmo beleidsplan is opgesteld in overleg en samenwerking met verschillende partners en instellingen. De Wmo adviesraad is gevraagd om advies te geven over het plan en de verordening. De colleges vinden het belangrijk dat ook inwoners, overige partners en instellingen en verenigingen laten weten zij van het plan vinden. Daarom liggen de plannen vanaf 31 januari tot en met 5 maart ter inzage en kan iedereen een inspraakreactie geven. 

Visie jeugdzorg: Iedereen doet mee
Naast de bestaande taken van het preventieve jeugdbeleid en de jeugdgezondheidszorg krijgen gemeenten vanaf 1 januari 2015 ook de verantwoordelijkheid voor het realiseren van passende jeugdzorg. Een grote verantwoordelijkheid, met de uitdaging om de zorg voor jeugd anders en beter te organiseren. De visie op deze nieuwe taken is breed gedragen en tot stand gekomen met de inbreng van circa 30 (regionale) partners, adviesraden en instellingen. De uitgangspunten van 1Gezin1Plan staan centraal bij alle hulp en ondersteuning. 

Samen met een grotere nadruk op preventie moet dit leiden tot laagdrempelig advies en integrale hulp op maat, waarbij het gezin en/of de jongere centraal staat. Op de uitvoering van jeugdzorg is een heldere visie geformuleerd die verder gaat dan het bieden van hulp en ondersteuning.  De verantwoordelijkheid voor het verkrijgen van hulp en ondersteuning bij de opvoeding, moet bij het gezin zelf liggen; 'Ons Gezin, Ons Plan'. 

Daarmee samen hangt dat wanneer ouders hulp vragen en krijgen bij het opvoeden, ze zoveel als mogelijk, zelf de regie hebben. We kijken altijd eerst welke steun en hulp het eigen sociale netwerk kan bieden en hoe we het netwerk kunnen versterken. Van ouders verwachten we dat ze hun kinderen in veiligheid en zonder geweld grootbrengen. We grijpen altijd in als de veiligheid van een kind of jongere in gevaar is. De visie wordt voorgelegd aan de drie gemeenteraden. 

Nieuwe ontwikkelingen
Het kabinet heeft het voornemen taken over te dragen aan gemeenten op het gebied van Wmo, Werk en jeugdzorg. Bijvoorbeeld begeleiding en persoonlijke verzorging (nu nog gefinancierd via de Algemene Wet Bijzonder Ziektekosten). Fusiegemeente ABR heeft de voorbereiding op deze taken gezamenlijk opgepakt. In breder veband werken we samen binnen Holland Rijnland. De komende tijd worden de plannen verder uitgewerkt. 

De visie jeugdzorg is al gericht op de nieuwe taken. In het Wmo-beleidsplan zijn de nieuwe taken nog niet verwerkt omdat het Rijk nog kaders moet stellen. Wél is het plan zo opgesteld dat de nieuwe taken er goed in passen. De komende tijd werkt de gemeente dit verder uit. Kortgeleden stelden de drie colleges al het Beleidskader Werk  vast, ook een onderdeel van de sociale agenda.

Fotograaf: Josh Walet