Nieuws

« Vorige - Volgende »

Belangstelling uit China voor Boskoopse brug

20 februari 2019 - 23:44  •  reacties

Belangstelling uit China voor Boskoopse brug

Alphen aan den Rijn - Gezeten aan de gezellige koffietafel zie je door het raam een enorme file stilstaan, omdat de brug weer eens open is. Voorzitter Jan Hoogendoorn, die al jaren met zijn stichting BOTS vecht voor een tweede en liefst derde brug in Boskoop, zucht nog eens. Hij is moe gestreden. 

"Het is oneerlijk. Hier hebben we 1 brug op 15.000 inwoners. Dat is nog geen 0,007 procent brug per Boskoper. In Alphen hebben ze maar liefst 11 bruggen en een aquaduct over doorgaand water. Een Alphenaar heeft dus 2,5 keer meer brug ter beschikking en dan tel ik de spoorbrug nog niet eens mee", aldus Hoogendoorn. 

Nieuwe hoop

Toch heeft Hoogendoorn samen met secretaris Bob de Gelder weer hoop gekregen. Tijdens een handelsmissie van de Greenport naar China zijn ze in contact gekomen met een groot staatsbedrijf dat gespecialiseerd is in de bouw van bruggen. In ruil voor kennis op het gebied van land- en tuinbouw wil een Chinees consortium, de risico's van de bouw voor haar rekening nemen. Helemaal gratis zal het project niet worden, want voor de  hangbrug zal tol geheven worden. De brug kan niet open, maar is hoog genoeg om schepen tot 30 meter zonder problemen te laten passeren. De enorme opritten beginnen wel ter hoogte van het Trade Cente en eindigen bij de Spoelwijk. Voor vrachtverkeer is dat geen probleem volgens de Gelder. 

Abonnementen

Iedereen die van de brug gebruik wil maken, zal een abonnement moeten aanschaffen via Ali Baba. Wethouder van Velzen ziet desgevraagd nog wel wat problemen. "Het mag natuurlijk niet zo zijn dat de Chinezen hier de baas worden en beslag leggen op onze grondstoffen".  Op de vraag of hij niet bang is dat mensenrechten geweld worden aangedaan, wanneer China de bouw grotendeels met veroordeelde misdadigers uitvoert, geeft hij aan dat dat nog altijd beter is dan al die Polen en Roemenen, die hier hun geluk komen zoeken. 

Techniek

Volgende week zal een maquette te zien zijn in het gemeentehuis. De brug gaat maar liefst 20 pijlers tellen, omdat hij over de bestaande bebouwing moet lopen. De verstoring voor de inwoners is daardoor minimaal. Gezien de dreigende tekorten op de begroting, ziet de gemeente Alphen aan den Rijn met belangstelling uit naar de voorstellen uit China. 

We houden u op de hoogte.

 

 

Fotograaf: de razende reporter