Nieuws

« Vorige - Volgende »

Geen snelweg A3 door gemeente Alphen aan den Rijn

16 maart 2019 - 15:02  •  reacties

Geen snelweg A3 door gemeente Alphen aan den Rijn

Alphen aan den Rijn - Er zijn verschillende mogelijkheden om de N209 dwars door Hazerswoude-Dorp minder belastend te laten zijn. Op dit moment is zowel de provinciale weg als noord-zuid verbinding als de Dorpsstraat als oost-west verbinding een grote uitdaging, omdat deze wegen elkaar in het dorpshart kruisen. Het knelpunt is een onderdeel van de problematiek rond de N207.

De provincie Zuid-Holland heeft een aantal voorstellen uitgewerkt, de Robuuste variant, en de gemeente Alphen aan den Rijn heeft dit ook gedaan, de Alphense variant. Beide oplossingsrichtingen worden onderzocht. Van 2019 tot 2021 wordt een Milieu Effect Rapportage (MER) gemaakt om te zien wat de gevolgen van de verschillende varianten zijn voor het milieu.
Het gaat bij beide oplossingsrichtingen niet alleen om meer of beter asfalt voor het wegverkeer. Er wordt ook gewerkt aan betere fietsverbindingen, aan een goede waterberging en aan een ecologische verbinding.

Zowel bij de grote projecten, die rond 2030 gerealiseerd zouden moeten worden, als bij kleinere maatregelen worden de dorpsbewoners betrokken. "We praten met iedereen", meldt wethouder Kees van Velzen. "Er zijn in de verschillende wijken tegengestelde belangen. We zoeken naar een optimale oplossing."
De oplossing die zeker niet wordt gekozen is een verbreding van de N209 en doortrekken hiervan als een A3 dwars door de gemeente. Zowel de provincie als de gemeente wil dit per se niet.

Fotograaf: Alphens EV