Nieuws

« Vorige - Volgende »

Julianabrug definitief gerenoveerd, niet vervangen

1 februari 2013 - 08:40  •  reacties

Julianabrug definitief gerenoveerd, niet vervangen

Alphen aan den Rijn -

Ook de aanbruggen krijgen een opknapbeurt. In jip-en-janneketaal betekent dat er voor het oog een nieuwe brug komt, zonder dat de huidige op- en afritten worden vervangen. De kosten bedragen bijna dertien miljoen euro. De bouw kan in de zomer van 2014 aanvangen. Het duurt een jaar voordat de oeververbinding is gerealiseerd. Een half jaar moet de Julianabrug worden afgesloten voor al het wegverkeer.

Het Alphense college overwoog ook een tunnel en een compleet nieuwe brug aan te leggen, maar ziet daar van af. De hoge kosten die dat met zich meebrengt, is een van de redenen. Daarnaast past deze variant binnen de resultaten van het onafhankelijke onderzoek naar de technische staat van de Koningin Julianabrug, meent wethouder Kees van Velzen. 'De brug kan straks weer vijftig jaar mee.'

Een tunnel zou 57 miljoen euro kosten. In 2016 had gestart kunnen worden met de realisatie en dat zou 2,5 jaar verkeersoverlast opleveren rondom de 'Juul'. Voor 24 miljoen euro komt er een compleet nieuwe brug in plaats van de huidige Julianabrug. Ook dan zou in 2016 gestart worden met het bouwen. Alphenaren kunnen dan twee jaar lang geen gebruik maken van de brug aan de Willem de Zwijgerlaan.

Fotograaf: Josh Walet
Koningin Julianabrug.'
Koningin Julianabrug

1 van de grote bruggen in Alphen aan den Rijn.