Nieuws

« Vorige - Volgende »

'Hartstocht in de Trein' leidt tot date in Archeon

9 augustus 2013 - 11:43  •  reacties

Hartstocht in de Trein leidt tot date in Archeon

Alphen aan den Rijn -

Een oproep van Ellen die op zoek was naar 'romein' Janus uit de trein, leidde uiteindelijk tot een date in het Archeon. Lees hieronder de oproep van Ellen en het verslag van hun date. 

De romein in de trein
4 augustus 2013 - Met veel tumult kwam jij de coupée binnen kletteren. Een heuse Romein in vol ornaat. (Waarschijnlijk met de gay pride parade in Amsterdam als bestemming) Ik grap wel eens tegen mijn vrienden dat ik op Noormannen val. Een grote man met woest haar en een baard, maar mijn Noorman had vandaag de gedaante van een Romein aangenomen. Je gaf me nog een kortingscoupon voor het Archeon, want dat was je missie voor die dag. Zieltjes werven. Ik vroeg je nog of ik met mijn museumjaarkaart gratis binnen zou komen. En je vertelde me dat wanneer ik je naam (Janus) zou noemen dat vast wel goed zou komen. In de tussentijd wisselde je je nummer uit met de maagden die je had meegenomen, mochten jullie elkaar uit het oog verliezen in de drukte van de dag. Had ik nou maar meegeschreven. 

Ik ben benieuwd hoe je er zonder helm uit ziet, maar het rokje mag je aanhouden.
Dus Janus, de Romein van het Archeon, wil je me een rondleiding geven?

Het vervolg van De romein in de trein
8 augustus 2013 - Waarschijnlijk heb ik een aantal vakantiegangers omvergekegeld op weg naar het juiste spoor. Hijgend en bezweet plof ik neer in de trein. Mijn handen zitten onder de smeer van mijn racefiets en ik ontdek een scheur in mijn jurk. Wanneer ik het aankomsttijdenscherm in de trein check blijkt dat ik ook nog eens uit enthousiasme per ongeluk een trein te vroeg heb genomen. 

Waarom heb ik mezelf dit ook alweer op de hals gehaald? 

Ik ben het park nog niet binnen en ik word al bij mijn naam geroepen door een romein. "Jij bent de Ellen van hartstocht in de trein! Janus staat bij de ingang op je te wachten." En ja hoor, inderdaad bij de ingang staat Janus in zijn inmiddels bekende tenue op me te wachten. Eerst is het even onwennig om zo oog in oog met elkaar te staan, maar het ijs breekt al snel. Het is prachtig weer en de sfeer in het park is geweldig. Ik krijg een rondleiding door de Romeinse tijd en word aan iedereen voorgesteld. Want het nieuws is in Archeon niemand ontgaan. In de Romeinse tempel mag ik een vraag voorleggen aan de godin Nehallenia, waarbij ik mijn hoofd moet bedekken en Janus een ingewikkelde spreuk uitroept. Dan mag ik drie houten kaarten uit een bakje grabbelen die mijn vraag zullen beantwoorden. De woorden zijn vertaald uit het Latijn: "nieuw begin, gesloten, en licht" Wat zal ik daar nou eens van maken?

Hoewel het eigenlijk Janus' vrije dag is, willen de andere bezoekers natuurlijk ook even grabbelen. En het is prachtig om te zien hoe Janus omspringt met deze jonge bezoekers en om te luisteren naar zijn verhalen. 

Nadat Janus zich even omkleedt (want het is niet ethisch om gekleed als romein de prehistorie in te gaan) en we de gladiatorenshow bekijken in de arena, roosteren we brood boven een vuurtje in de prehistorie, laten we onze armen beschilderen met oker en bekijken we in de middeleeuwen wat ambachten. Nadat ik een mantelspeld maak bij de Romeinen (Kan Janus aanzienlijk beter dan ik) eindigen we de dag met onze voetjes in het bassin van het Romeinse badhuis. 

Hartstocht in de trein, bedankt voor het initieren van- en Janus bedankt voor deze heerlijke dag!

Fotograaf: Josh Walet
Archeon.'
Archeon

In het Archeon beleef je zelf de geschiedenis.