Nieuws

« Vorige - Volgende »

Bas Eenhoorn wordt Nationaal Commissaris Digitale Overheid

30 mei 2014 - 19:43  •  reacties

Bas Eenhoorn wordt Nationaal Commissaris Digitale Overheid

Alphen aan den Rijn -

Eenhoorn is voorgedragen door Stef Blok, Henk Kamp en Ronald Plasterk. De Nederlandse overheid krijgt een vernieuwde digitale infrastructuur die burgers en bedrijven beter moet gaan ondersteunen. De oud-burgemeester van Alphen aan den Rijn gaat leidinggeven aan dat project.

Nationaal Commissaris Digitale Overheid
Nederland steunt al in hoge mate op digitale voorzieningen, zo ook de overheid. De Digitale Overheid staat voor een betere dienstverlening van de overheid aan burgers en bedrijven. Deze dienstverlening moet voldoen aan belangrijke eisen op gebieden als privacy, veiligheid en het voorkomen van fraude. Ook stimuleren digitale diensten de economische ontwikkeling van ons land.

 De Nationaal Commissaris Digitale Overheid (NCDO) krijgt de opdracht beleidsontwikkeling en vernieuwing aan te jagen:

  • hij bevordert het  tot stand komen van (voorzieningen voor) de Digitale Overheid;
  • zorgt ervoor dat het beheer van  essentiële voorzieningen goed is geregeld;
  • stimuleert het gebruik van die voorzieningen.

De NCDO heeft verder de opdracht om als regisseur de medeoverheden, uitvoeringsorganisaties en het Rijk in één digitale infrastructuur onder te brengen. Net als het fysieke wegen-, spoor- en waternetwerk moet alles op elkaar gaan aansluiten. De organisaties blijven wel zelf verantwoordelijk voor hun digitale diensten. 

Bas Eenhoorn (1946) studeerde geografie aan Rijksuniversiteit Groningen en was twintig jaar burgemeester. In die periode was hij actief op tal van gebieden van het openbaar bestuur. In 1996 stapte hij over naar het bedrijfsleven; eerst als partner van Ernst & Young, vervolgens als vice-president bij Capgemini. In deze functies hield hij zich onder andere bezig met digitaliseringsvraagstukken. Vanaf 2007 is hij met regelmaat waarnemend burgemeester van nieuwe gemeenten, momenteel van Vlaardingen, en actief als zelfstandig adviseur voor strategische vraagstukken in het openbaar bestuur. Eenhoorn combineert ervaring met automatiseringsprojecten met ervaring in het openbaar bestuur.

Fotograaf: Josh Walet