Nieuws

« Vorige - Volgende »

De Alphense Talkshow behandelt jeugdzorg en ouderenzorg

2 juni 2014 - 10:09  •  Gerrit Willems  •  reacties

De Alphense Talkshow behandelt jeugdzorg en ouderenzorg

Alphen aan den Rijn - JeugdzorgDe eerste zijn Tonnie Bonnet van de WMO-adviesraad en Else Leih, directeur van Participe. Helaas is er geen vertegenwoordiger van de gemeente aan tafel. Participe levert weliswaar geen jeugdzorg, maar heeft wel jongerenwerkers en staat dus zeer nauw in contact met jongeren. De overheveling van de jeugdzorg van het rijk en de provincies naar de gemeenten levert mogelijkheden voor maatwerk en efficiency tegelijkertijd. Zorgverleners klagen over de administratieve druk. Van de 5 werkdagen in de week worden er 3 besteed aan overleg en verantwoording. Per gezin of kind komen er soms wel 20 hulpverleners in actie, die van elkaar niet weten wat ze doen. De gemeente moet dit verbeteren. Er zijn teveel hulporganisaties die wel allemaal voor de eigen toko vechten. Volgens directeur Else Leih van Participe is er teveel specialisatie. De in de zaal aanwezige SP-man Jo Schriek noemt het “bezigheidstherapie voor geitenwollen sokken.” Volgens de opmerkingen uit de zaal moet het kind veel meer centraal komen te staan.

De conclusie is dat de gemeente overbodigheden moet wegwerken, doublures moet voorkomen en de kinderen centraal moet stellen in plaats van de organisaties en hulpverleners.

In de pauze verzorgt het Alphense duo Bob en Ruben een prima optreden met nummers van John Mayer.

OuderenzorgHet tweede deel van de show gaat over ouderzorg en wonen. Aan tafel zitten Pieter de Jong van Activite, Judith Dekkers van Participe, Dick Tempelaar van de WMO-adviesraad, Lyda de Jong van de OSO en Sita Tjepkema, directeur Serviceflat Driehoorne.

Iedereen is blij dat de mantelzorgboete van tafel is. Deze wordt als onredelijk gezien is geeft een negatieve prikkel om bijvoorbeeld ouders is huis te laten inwonen om zo zorg te kunnen geven. Geschat wordt dat er ongeveer 3,6 miljoen mensen mantelzorg geven, maar dat daarvan circa 400.000 overbelast zijn. Er is een tekort van 84.000 geschikte seniorenwoningen. Dick Tempelaar stelt dat het niet alleen om seniorenwoningen, maar vooral om levensloopbestendige woningen gaat. Deze zijn geschikt voor alle leeftijdscategorieën hoewel Lyda de Jong aanvult dat de faciliteiten rondom de woningen zeer belangrijk zijn. Nabijheid van winkeliers en technische voorzieningen zoals een lift zijn  onmisbaar om aan het doel van de woningen te kunnen beantwoorden. Verwacht wordt dat de druk op de woningen zal toenemen door een groei van het aantal dementerende ouderen. Ombouw van bestaande ouderen centra wordt unaniem afgewezen als een alternatief. Wonen Centraal gaat is Alphen wel bouwen, maar de huurderheffing is een grote belemmering. Ze leidt tot veel te hoge huurtarieven.

De conclusie is dat er snel gebouwd moet worden omdat anders het tekort in het aantal woningen snel zal oplopen. Verhuizen is nauwelijks een alternatief omdat de sociale netwerken niet meeverhuizen.

Fotograaf: Josh Walet