Nieuws

« Vorige - Volgende »

Wijding kloosterklok door pastoor Van Klaveren

14 juni 2014 - 11:57  •  reacties

Wijding kloosterklok door pastoor Van Klaveren

Alphen aan den Rijn -

Na de wijding wordt de klok in een klokkenstoel gehesen die bevestigd is aan de westelijke muur van het middeleeuws klooster. Het hijsen en inhangen van de klok gebeurt ook op ambachtelijke manier. Leden van scoutinggroepen de Uithoek uit Alphen aan den Rijn en de Mr. van Daalgroep uit Boskoop zullen een toren van palen sjorren en vanaf deze toren vindt de montage van de klok plaats. De klok weegt 60 kg.

Het "inluiden"van de klok gebeurt door broeder Fer van der Rijken OFM, voormalig gardiaan van het minderbroedersklooster in Megen. De klok luidt dan precies op 21 juni 2014, de langste dag van het jaar. Hij is gegoten op 21 december 2013, de kortste dag van het jaar. 

Met realisatie van de klok en klokkenstoel gaat een lang gekoesterde wens van de minderbroeders van Archeon in vervulling. Deze klok kan een nog beter beeld geven van het alledaagse leven in een middeleeuwse stad. Een klok werd namelijk niet alleen geluid bij kerkelijke gebeurtenissen, maar ook in geval van nood, brand of een dreigende aanval op de stad. Aan de luidklok hebben een aantal sponsoren en en vrienden van de Fransciscusklok hun bijdrage geleverd.

Het minderbroeders Pax et Bonum zal deze dag ook haar nieuwe dubbel-CD "O Sapienta" presenteren en delen hieruit ten gehore brengen. De eerste exemplaren worden die dag aangeboden vertegenwoordigers van "de overheid, de kerk en de burgerij". De opnames zijn live in Archeon gemaakt. Deze cd is verkrijgbaar in de Archeonwinkel.

De wijding wordt omlijst met een keur aan middeleeuwse muziek en activiteiten die het 20-jarig bestaan van Archeon in 2014 onderstrepen.

Het officiële programma rond de wijding, het hijsen en inhangen, het inluiden van de klok en de cd "O Sapienta" begint rond 12.00 uur. Vanaf 10.00 uur is Archeon open.

Fotograaf: Josh Walet
Archeon.'
Archeon

In het Archeon beleef je zelf de geschiedenis.