Nieuws

« Vorige - Volgende »

15 jaar gevangenis voor Maciej O. voor moord Gosia

19 juni 2014 - 15:50  •  reacties

15 jaar gevangenis voor Maciej O. voor moord Gosia

Alphen aan den Rijn -

Vorige maand had het Openbaar Ministerie veertien jaar gevangenisstraf geëist, die straf zou volgens de rechtbank onvoldoende recht doen. De officier van justitie acht doodslag bewezen. Maciej O. heeft altijd ontkent Gosia in de nacht van 18 op 19 mei 2013 te hebben gedood. Volgens hem hadden ze ruzie in de slaapkamer en is hij naar de woonkamer gegaan en op de bank gaan slapen. Toen hij de volgende ochtend wakker werd, trof hij Gosia dood aan op bed. Hij bekende in een paniekreactie de Alphense in stukken hebben gezaagd en gedumpt in diverse wateren in de omgeving.

Artsen die onderzoek naar het stoffelijk overschot van Gosia hadden gedaan, waren het niet met elkaar eens. Een van de toxicologen durfde zijn hand ervoor in het vuur te steken dat Gosia om het leven was gebracht, een ander niet. Die deskundige is daar niet van overtuigd omdat de schildklier ook ernstig beschadigd zou kunnen zijn door hartproblemen of zelfmoord. Het hoeft volgens haar niet per se verstikking te zijn door verwurging of ander geweld. De exacte toedracht valt niet meer te achterhalen omdat Gosia's hoofd van de romp is gezaagd door de verdachte.

Voldoende bewijs
De rechtbank concludeert, ondanks de twijfel bij de deskudigen, dat er voldoende bewijs is om vast te stellen dat Gosia Orszulik in haar flatwoning aan de Saffierstraat in Alphen aan den Rijn om het leven is gebracht.

De moeder van Gosia, die meerdere malen vanuit Polen overkwam om de zittingen in het Paleis van Justitie in Den Haag bij te wonen, is ervan overtuigd dat haar dochter met voorbedachten rade is vermoord door Maciej O.

Fotograaf: Josh Walet