Nieuws

« Vorige - Volgende »

Gemeentehuis en stadskantoor Castellumstraat

10 augustus 2014 - 09:47  •  reacties

Gemeentehuis en stadskantoor Castellumstraat

Alphen aan den Rijn -

Het huidige gmeentehuis is het eerste gerealiseerde project in herontwikkelingsplan voor het centrum van Alphen aan den Rijn. Onder het hoofdgebouw is parkeergarage Castellum gerealiseerd met 240 plaatsen. Het werd in 2003 opgeleverd. De architect van het gemeentehuis was Erick Egeraat, die zijn ontwerp bekroond zag worden.

De entree wordt gemarkeerd door een overstek van 23 meter. Boven deze entree is de raadszaal. Op de begane grond zijn alle publieke functies ondergebracht. Het hoofdgebouw valt op door zijn vorm met dubbel gekromde vlakken en de glazen gevel, voorzien van zeefdrukken.

Voor het hedendaagse stadhuis, stond op ongeveer dezelfde plaats ook een 'stadskantoor', dat in twee fases is gebouwd. Het eerste deel dateerde uit de tijd van de grote sloop van het oude Alphen, halverwege de jaren vijftig, begin jaren zestig. Het tweede deel werd in de tachtiger jaren aangebouwd. Kenmerkend was de felgekleurde bovenbouw, waardoor het gebouw ook wel de "blauwe hoed" werd genoemd. Een reusachtige plataan moest voor de bouw wijken. De boom was ziek, zo luidde het officiële argument. 

Voordat de gemeente Alphen aan den Rijn naar de Castellumstraat verhuisde, werd het raadhuis aan het Visserspark gebruikt. Daarvoor waren er drie raadhuizen van de verschillende gemeenten waaruit Alphen aan den Rijn is ontstaan.

Fotograaf: Josh Walet