Nieuws

« Vorige - Volgende »

Schietpartij Herenhof na ruzie over henneproof

16 oktober 2014 - 19:06  •  ASFM  •  reacties

Schietpartij Herenhof na ruzie over henneproof

Alphen aan den Rijn -

De verdachte zegt in april te zijn ontvoerd en een avond lang op mensonterende en gruwelijke wijze te zijn gegijzeld door woonwagenkampbewoners. Daarbij zouden zijn vingers er bijna afgesneden zijn, beweert zijn advocaat. De reden voor de ontvoering was het leegroven van een wietplantage -buiten Alphen-. Een onterechte beschuldiging, stelt O.'s advocaat Paul Verweijen. Volgens Verweijen was Van Zienen niet betrokken bij de ontvoering, maar zou hij wel hebben gezegd dat O. de henneprover was. Van Zwienen en O. kenden elkaar al jaren, zonder dat er volgens de advocaat ruzie was tussen de twee.

Omdat O. niet naar de politie stapte en familieleden van O. ook niet zeggen te weten wat er exact was gebeurd rondom die ontvoering, wil de rechtbank niet zomaar geloven dat die ontvoering en gijzeling daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. Verweijen: 'Dat is logisch dat hij niet naar de politie stapte. Dat kan niet in dat wereldje. Dat moet je met je leven bekopen.' De verdachte zegt zes weken ondergedoken gezeten te hebben en dagelijks bang over straat liep, omdat hem een afrekening zou wachten. 'Daarop besloot hij een vuurwapen te kopen. Die had hij altijd bij zich', aldus Verweijen.

'Ruzie op straat duurde twee minuten'
Volgens advocaat Verweijen bleven er beschuldigingen komen aan het adres van zijn cliënt. Daarom zou hij Van Zwienen hebben opgebeld voor een afspraak. Dat gebeurde op die bewuste maandag 21 juli rond 18.00 uur op de parkeerplaats naast supermarkt Ten Brink in winkelcentrum Herenhof in Alphen aan den Rijn, pal tegenover Van Zwienens huis. O. zou Van Zwienen hebben willen laten weten dat hij niets met die kwekerij te maken heeft en dat Van Zwienen dat aan de woonwagenkampbewoners moest vertellen. Er ontstond ruzie op straat.

Wat toen gebeurde is niet helemaal duidelijk. Getuigenverklaringen verschillen daarover. Volgens advocaat Verweijen begon Van Zwienen met het slaan van de verdachte. Maar de rechter merkt op dat er ook getuigen zijn die stellen dat de agressiviteit begon bij de verdachte. Een oordeel wil de rechtbank nog niet geven. De ontmoeting heeft circa twee minuten geduurd. Daarbij zou Van Zwienen het slachtoffer een gebroken oogkas hebben geslagen. Op een gegeven moment, omdat O. volgens zijn advocaat -ondanks pogingen- niet kon wegkomen, besloot O. zijn vuurwapen te trekken.

O. schoot Van Zwienen in het hart. De 46-jarige Alphenaar overleed ter plekke aan zijn verwondingen. Diezelfde avond nog heeft O. (37) een bekentenis afgelegd. Hij was zelfstandig naar het politiebureau gelopen om zichzelf aan te geven. Ondertussen had O. telefonisch contact met de meldkamer, die hem telefonisch naar het politiekantoor begeleidde. Hij beweerde in de rechtbank in Den Haag, waar donderdag een pro-formazitting was, niet de bedoeling te hebben gehad om Van Zwienen te doden. 'Ik vind het heel erg wat er is gebeurd voor zijn familie en vrienden', aldus O.

Rechtbank: geen moord maar doodslag
Het Openbaar Ministerie klaagt de verdachte aan voor moord. Maar de rechtbank gaf donderdag aan daar geen ernstige bezwaren voor te zien. Dat wil niet zeggen dat de rechtbank de verdachte niet meer voor moord kan en gaat veroordelen. 'Een gevangenisstraf in de richting van twaalf jaar zou logisch zijn', vindt de officier van justitie, die zelf weinig aan het woord was. Zij wacht tot de inhoudelijke behandeling. De advocaat is het niet met de officier eens. 'In theorie zou hier levenslang op kunnen staan. Maar dit was niet gepland. Sterker nog, dit was noodweer. Hier is vrijspraak op zijn plaats.'

De rechtbank zet de zaak in januari voort. Dan volgt vermoedelijk de inhoudelijke behandeling waarbij het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf zal eisen, gevolgd door het pleidooi van de advocaat van O. Twee weken later doet de rechtbank uitspraak. Verdachte Nabil O. blijft nog zeker drie maanden in voorlopige hechtenis.

Fotograaf: Josh Walet
Winkelcentrum Herenhof.'
Winkelcentrum Herenhof

De Herenhof is als winkelcentrum van alle gemakken voorzien.