Nieuws

« Vorige - Volgende »

OM eist boete van 400 euro voor Verschuur

31 oktober 2014 - 11:59  •  reacties

OM eist boete van 400 euro voor Verschuur

Alphen aan den Rijn -

In de rechtszaal is veel publiek aanwezig, waaronder raadsleden, familieleden en geïnteresseerde en supportende Alphenaren

Verschuur ontkent bedreiging
Wil Verschuur (Beter Alphen) zou volgens Pauline Heijkoop gezegd hebben: 'Ik kan je wel vermoorden, ik ga je vermoorden, ik ga weg anders vermoord ik je, ik doe je wat aan klerewijf.' Ook wordt ze beschuldigd van belediging door woorden als vuile leugenaar, klerewijf en/of tyfuswijf te roepen. Het 73-jarige raadslid ontkent echter dat ze Heijkoop heeft uitgescholden.

Ondanks dat de fractievoorzitters van de SGP, Nieuw Elan en RijnGouweLokaal hebben verklaard de woorden niet als bedreiging te hebben opgevat, deed Ronald Geurts van de SP dat wel. Mede door zijn verklaring: "Ik was bang dat als er geen tafel tussen stond, dat Verschuur mevrouw Heijkoop wat zou hebben aangedaan", is de aanklacht doorgezet.

Verschuur biedt excuses aan
'Ik heb haar alleen een leugenachtig rotwijf genoemd', aldus Verschuur. Ze erkent dat het niet netjes is wat ze heeft gezegd en biedt daar haar excuses voor aan. De doodsbedreigingen heeft zij naar eigen zeggen nooit geuit.

Heijkoop voelt zich onveilig
Pauline Heijkoop zegt niet te begrijpen hoe iemand zo kan reageren. Mede door de publicaties over het voorval tijdens de raadsvergadering, geeft zij aan zich continu onveilig en bedreigd te voelen. Haar werk heeft ze de afgelopen maand afgezegd. Ze had haar raadswerk in oktober graag voortgezet, maar kon dit niet opbrengen. 

Verschuur reageert hierop dat zij als een boef is teruggeroepen van vakantie om vingerafdrukken af te staan en een 'boevenfoto' te laten maken. Tijdens het voorlezen van haar verklaring werd Verschuur geëmotioneerd. "Wat mij is aangedaan... De afgelopen maanden waren een hel".

Aanklacht doorgezet door weigering medition
De verklaring van Heijkoop, ondersteunt met de verklaring van Geurts en het feit dat een stoel is omgevallen, is volgens het Openbaar Ministerie voldoende aanleiding om tot een veroordeling over te gaan voor bedreiging en/of belediging. Bovendien weigerde Verschuur mediation om de zaak op te lossen, zoals normaal gesproken een dergelijke zaak wordt afgedaan. 'Daarom is de aanklacht doorgezet', stelt officier van justitie.

Het OM eist een geldboete van 400 euro tegen Wil Verschuur voor het bedreigen en beledigen van Pauline Heijkoop. Mocht er niet betaald worden, dan zal Verschuur 8 dagen in hechtenis worden genomen.

Stoop pleit voor vrijspraak Verschuur
Robert Jan Stoop, advocaat van Wil Verschuur, pleit voor vrijspraak. Stoop zegt dat als de rechter zou vaststellen dat Verschuur daadwerkelijk die woorden heeft gebruikt, ze in de juiste context moeten worden geplaatst. Volgens Stoop is er nooit een daadwerkelijke, fysieke dreiging geweest.

Het OM zal over twee weken, op 14 november, pas uitspraak doen over de zaak.

Dit bericht wordt bijgewerkt met updates over de rechtszaak

Fotograaf: Josh Walet