Nieuws

« Vorige - Volgende »

Misschien toch inzage psychiatrisch rapport Tristan

7 maart 2015 - 11:59  •  reacties

Misschien toch inzage psychiatrisch rapport Tristan

Alphen aan den Rijn -

Binnenkort moet de Hoge Raad een oordeel vellen. Zij beslist of het proces terug moet naar het gerechtshof. De Hoge Raad mag niet zeggen dat het rapport van Van der Vlis openbaar moet worden. Vaak wordt het advies van de advocaat-generaal overgenomen door de Hoge Raad, maar lang niet altijd. Het bekendste voorbeeld in Alphen aan den Rijn is de moordzaak Tamara Wolvers. Ondanks een positief advies voor de nabestaanden van Wolvers, ging de Hoge Raad daar niet in mee. Daardoor werd de hoofdverdachte definitief vrijgesproken.

Tientallen nabestaanden en slachtoffers willen inzage in het rapport. Het Openbaar Ministerie weigert dat vanwege het medische beroepsgeheim en de privacy. Ook de ouders van Van der Vlis willen dat het rapport geheim blijft. Als de Hoge Raad instemt met het advies van de advocaat-generaal, moet een ander gerechtshof opnieuw beoordelen of de nabestaanden en slachtoffers een kopie van het rapport mogen krijgen. Advocaat Veeru Mewa meldt aan het ANP dat hij dit advies een belangrijke steun in de rug voor de slachtoffers vindt.

Mewa zegt dat de inhoud van het rapport belangrijk is voor de nabestaanden en slachtoffers van het schietdrama om het bloedbad te verwerken. Ook kan de informatie van groot belang zijn voor het hoger beroep dat is aangespannen om de politie aansprakelijk te stellen. Vorige maand besloot de rechtbank dat de politie weliswaar fouten heeft gemaakt bij de wapenvergunning aan Van der Vlis, maar dat de politie niet aansprakelijk is voor wat de 24-jarige Alphenaar aanrichtte in de Ridderhof. Hij schoot zes mensen dood en verwondde tientalen anderen.

Fotograaf: Josh Walet