Nieuws

« Vorige - Volgende »

Studenten ID College verbeteren Bosnische school

30 april 2015 - 11:30  •  reacties

Studenten ID College verbeteren Bosnische school

Alphen aan den Rijn -

De school in Zivinice, Noordoost-Bosnië, had ernstig behoefte aan een nieuwe inrichting. Daarom hebben de studenten uit Alphen aan den Rijn drie lokalen geschilderd en in drie andere lokalen laminaat gelegd. De Druga Skola Zivinice ziet er nu een stuk beter uit en de 960 kinderen die er leerling zijn, gaan met veel meer plezier naar school toe.

Activiteiten
Naast het opknappen van zes lokalen hebben de studenten van de opleidingen Onderwijsassistent, Medewerker Maatschappelijke Zorg en Pedagogisch Medewerker van ID College bij toerbeurt activiteiten verzorgd voor de schoolkinderen. Zo hebben de studenten van ID College de scholieren leren kaarten maken en ze organiseerden voetbal- en volleybalwedstrijden.

De studenten Welzijn hadden €1.500,00 in kas om mee te nemen naar Bosnië. Dat hadden ze geworven met sponsoracties als twee plantenmarkten op school en ingezameld geld van de kerk. De kosten om de school op te knappen en de activiteiten om met de scholieren uit te voeren, konden allemaal uit de sponsorkas worden betaald.

Dutchbat-basis
Speciale plek in het reisprogramma was er voor een bezoek aan Srebrenica. Daar bezochten de studenten de voormalige Dutchbat-basis. Ze kregen een korte film te zien over de genocide die er heeft plaatsgevonden en ze bezochten de hal op de basis waar vierduizend moslims een veilig heenkomen zochten toen de Dutchbat-basis werd belegerd door Bosnische Serviërs.

Bij terugkeer zijn de studenten Welzijn zeer enthousiast over hun reiservaringen in Zivinice. Een van de studenten noemt het “een bijzondere, leerzame en gave ervaring, die je zeker een tweede keer wil meemaken”. Andere gehoorde ervaringen zijn “leerzaam”, “emotioneel”, “verbinding met elkaar”, maar ook “gezellig” en een “mooie ervaring”.

Sponsors
De sponsors van de plantenmarkt waren: VDE plant Woubrugge, Nolina kwekerijen Woubrugge, Van der Does bloemsierkunst Woubrugge, Verdel Orchideeën kwekerij Nieuwveen en The Green Room Alphen aan den Rijn. 

Fotograaf: Josh Walet