Nieuws

« Vorige - Volgende »

Gemeente Alphen hoeft niet opnieuw te bezuinigen

20 mei 2015 - 16:55  •  reacties

Gemeente Alphen hoeft niet opnieuw te bezuinigen

Alphen aan den Rijn -

Alphen sluit het boekjaar 2014 af met een eenmalige winst van ruim 8 miljoen euro. Dat bedrag wordt toegevoegd aan de algemene reserves van de gemeente. Daarnaast heeft de begroting een structurele plus van 2,8 miljoen euro. In het coalitieakkoord spraken CDA, Nieuw Elan, VVD, ChristenUnie en D66 anderhalf jaar geleden af dat er structureel 2 miljoen euro over moet blijven aan het einde van het jaar. Dat blijkt 800.000 euro meer te zijn.

Toch zitten er ook risico’s aan de voorjaarsrapportage. Zo is het erg onzeker hoeveel geld de gemeente vanuit het Rijk krijgt. Het gemeentefonds gaat op de schop en het is nog niet bekend hoeveel geld er beschikbaar komt voor de drie decentralisaties WMO, Participatiewet en Jeugdwet. De voorgenomen 3 miljoen euro aan bezuinigingen op het maatschappelijk domein (onder andere cultuur en sport) is inmiddels ingeboekt, maar wordt pas op 1 januari 2016 ten uitvoering gebracht.

De gemeente Alphen wilde per 1 januari 2014 10 miljoen euro bezuinigen. 6 miljoen euro was nodig om tot een structureel sluitende begroting te komen, 2 miljoen wil de gemeente jaarlijks herinvesteren en ieder jaar moet er 2 miljoen euro aan de spaarpot worden toegevoegd. Inmiddels is 77 procent van de taakstelling gerealiseerd. De resterende 23 procent moet nog gerealiseerd worden. Daar verwacht het gemeentebestuur geen problemen mee, omdat inmiddels al vast staat welke partijen dat betreft.

Fotograaf: Josh Walet