Nieuws

« Vorige - Volgende »

Alphense bevolking loopt warm voor zonnepanelen

20 juli 2015 - 09:34  •  Energiek Alphen aan den Rijn  •  reacties

Alphense bevolking loopt warm voor zonnepanelen

Alphen aan den Rijn -

Over het energieneutraal maken van hun woning werden zij op deze door de coöperatie Energiek Alphen aan den Rijn breed geïnformeerd. De eerste stap is uiteraard minder energie gebruiken door gedrag dat energie bespaart.
De 2e stap is investeren in je huis door betere isolatie, LED verlichting, gebruik van daklicht, een HR 107 cv ketel en de kachel lager of de airco een graad hoger te zetten.

In een boeiend betoog gaf Marcel de Bresser van Thermospower de voordelen aan van de aanschaf van PV Panelen. Een investering die met 6% tot 8% rendement ook financieel aantrekkelijk is. Het betrokken en actieve publiek stond borg voor vele vragen waarbij ook de risico’s van zonnepanelen ruim zijn besproken. Al snel bleek dat ook bij zonnepanelen ‘goedkoop, vaak duurkoop is’. Het controleren van de kwaliteit en garantie op de zonnepanelen is van belang en dat geldt net zo voor de montage.

Gedegen kwaliteit is verzekerd omdat coöperatie EnergiekAlphen haar partners grondig heeft getoetst. Omdat dit lokale bedrijven uit de eigen gemeente zijn, hebben zij er zelf ook alle belang bij dat de buurt overtuigd blijft van hun kunnen.

In zijn inleiding benadrukte Wethouder Willen Jan Stegeman het belang van samenwerking en dat zowel de gemeente als de burgers hun verantwoordelijkheid nemen. De gemeente heeft daartoe een duurzaamheidsnota uitgebracht die na de zomer in de gemeenteraad wordt behandeld. De ambitie is om in 2050 Alphen aan den Rijn energie en klimaat neutraal gemaakt te hebben. Voor 2020 zijn concrete doelstellingen geformuleerd voor alle gemeentelijke diensten en woningbouwverenigingen.

Waar het kan ondersteunt de gemeente burgerinitiatieven zoals die van Coöperatie EnergiekAlphen. Duurzaamheid coördinator van de gemeente, Anka Silvertand gaf concreet inhoud aan de financiële steun die de gemeente burgers biedt. Via een duurzaamheidslening kunnen bewoners hun voor hun investering goedkoop lenen. Via de SVN kan je nu voor ca. 0,5% geldlenen om te investeren in het verbeteren van je huis met bijv. isolatie een nieuwe VC ketel en zonnepanelen.

Een boeiend intermezzo verzorgde Rob Vasbinder van NettEnergy. Deze Boskoper heeft sinds 2006 gewerkt aan een pyrolyse inrichting waarin hij rest hout (snippers of takken) in een minuut omzet in olie, houtskool, houtazijn en elektriciteit. Dat doet hij met een mobiele installatie die bijvoorbeeld in de toekomst een plek kan krijgen op ons Ecopark de Limes. Potentieel een nieuwe toeristische attractie voor iedereen die wil zien hoe zijn afvalhout wordt omgezet in waardevolle energiebronnen.

Fotograaf: Josh Walet
Ecopark De Limes.'
Ecopark De Limes

Duurzaam verwerken van allerlei soorten afval.