Nieuws

« Vorige - Volgende »

OM pleit in hoger beroep voor vrijspraak Verschuur

25 augustus 2015 - 12:58  •  reacties

OM pleit in hoger beroep voor vrijspraak Verschuur

Alphen aan den Rijn -

Dinsdagochtend diende het hoger beroep in de zaak Verschuur. "Was hier sprake van een bijeenkomst van een bestuurscommissie of was dit zomaar een informeel overleg? Als je de setting bekijkt, was dit een bestuurscommissievergadering. Dit is een overleg geweest waarin alles wat gezegd wordt, ook beledigingen, valt onder politieke onschendbaarheid. Oók als er strafbare dingen gezegd worden", vindt de advocaat-generaal.

Of het gerechtshof het eens is met de stelling van het Openbaar Ministerie, wordt over twee weken duidelijk. Dan doet de raadsheer, zoals de rechter in hoger beroep genoemd wordt, uitspraak. Heijkoop zelf dinsdag was ook bij de zitting in het Paleis van Justitie aanwezig. Zij zat in het publiek.

De fractievoorzitter van Beter Alphen werd vorig jaar aangeklaagd voor het bedreigen en beledigen van collega-raadslid Pauline Heijkoop. Verschuur werd in november 2014 vrijgesproken door de rechtbank van bedreiging van Heijkoop, maar veroordeeld voor belediging.

Uit de hand gelopen woordenwisseling
Een politieke vergadering escaleerde vorig jaar zomer. Daarbij heeft Verschuur Heijkoop uitgescholden. Verschuur zou volgens Heijkoop gezegd hebben: ‘Ik kan je wel vermoorden, ik ga je vermoorden, ik ga weg anders vermoord ik je, ik doe je wat aan klerewijf.’ Ook wordt ze beschuldigd van belediging door woorden als vuile leugenaar, klerewijf en/of tyfuswijf te roepen. Heijkoop pikte dat niet en stapte naar de politie.

De rechtbank veroordeelde Verschuur tot het betalen van 150 euro boete. Het OM had een geldboete van 400 euro geëist. "Ik heb haar alleen een leugenachtig rotwijf genoemd. Het is niet netjes wat ik heb gezegd", verdedigde Verschuur zichzelf. Verschuur was het niet eens met haar veroordeling. Ze is veroordeeld omdat ze Heijkoop een ‘kutwijf’ genoemd zou hebben. Dat is volgens Verschuur onjuist en tekende beroep aan.

Fotograaf: Josh Walet