Nieuws

« Vorige - Volgende »

Alphense Riet onderscheiden met President's Award

7 september 2015 - 20:04  •  Riet de Vlieger  •  reacties

Alphense Riet onderscheiden met Presidents Award

Alphen aan den Rijn -

Gedurende de vier jaren dat zij in het hoofdbestuur van AICI als Vice President Chapter Relations werkzaam is geweest, heeft Riet de Vlieger met grote vasthoudendheid een aantal totaal nieuwe en efficiënte ideeën ontwikkeld en uitgerold, die AICI als internationale beroepsvereniging naar een hoger plan tillen.

Het vak Image op HBO niveau
Een van die ideeën is een collectief lidmaatschap waarmee andere image organisaties het internationale certificeringsprogramma van AICI kunnen aanbieden aan hun leden. Dit nieuwe lidmaatschap heet 'Academic membership'. Twee universiteiten in Mexico, waar image op HBO niveau wordt gedoceerd, hebben zich inmiddels aangesloten. Daarmee is het ledenaantal van AICI in één keer van 1000 naar ca 3000 leden gestegen. De Nederlandse Vereniging van Image Professionals (VIP) is eveneens een mogelijke kandidaat.

In 2005 haalde De Vlieger zelf haar First Level Certification en in 2007 de Certified Image Professional titel (AICI CIP). Ze is hiermee de enige CIP in Nederland.

Professionalisering
In ons land is de afgelopen jaren door de VIP een beroepscompetentie profiel opgesteld. Er wordt gewerkt aan een keurmerk voor image consultants, alsook aan een procedure waarmee Nederlandse Image Consultants zich kunnen certificeren. Of de VIP ervoor zal kiezen zich bij AICI aan te sluiten is op dit moment nog niet duidelijk. Zeker is wel dat er een erkenning komt waardoor klanten kunnen vaststellen of de door hen gekozen image professional voldoet aan de geldende normenbinnen de beroepsgroep. 

Soft skills
Image consultants dragen wereldwijd hun steentje bij aan het ontwikkelen van soft skills, een belangrijke factor in het zakelijke domein. Kennis hebben blijkt niet voldoende om succesvol te zijn in deze tijd. Professionals hebben technieken nodig om anderen mee te krijgen en om informatie op een effectieve manier door te geven. 

Image consultants hebben de expertise om mensen te begeleiden in hoe zij zich presenteren, via hun uiterlijk, omgangsvormen, etiquette en diverse vormen van communicatie. De Vlieger is expert in uiterlijke presentatie en spreken. Zij werkt met professionals met een technische achtergrond. Zo verzorgde zij onlangs een programma voor het Female Network van de Universiteit Twente.

Fotograaf: Josh Walet