Nieuws

« Vorige - Volgende »

Mogelijk opvang asielzoekers in gevangenis Alphen

13 oktober 2015 - 17:52  •  Dienst JustitiŽle Inrichtingen  •  reacties

Mogelijk opvang asielzoekers in gevangenis Alphen

Alphen aan den Rijn - PI Alphen aan den Rijn, locatie Eikenlaan wordt mogelijk een tijdelijke opvang voor asielzoekers. De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn neemt hierover donderdag een definitief besluit. De tijdelijke opvang is voor maximaal 6 maanden. Na besluitvorming a.s. donderdag is het de bedoeling dat de justitiabelen medio volgende week worden verplaatst. Vanwege de acute situatie worden de asielzoekers snel na de verplaatsing ondergebracht in PI Alphen aan den Rijn, locatie Eikenlaan.

"Vanwege het grote tekort aan opvangplekken voor asielzoekers, hebben we eerder al leegstaande gevangenissen in gebruik genomen. We zijn op het punt gekomen dat dat alleen niet volstaat. Daarom heb ik met het COA en het lokaal bestuur van Alphen aan den Rijn besproken dat we ook de Penitentiare inrichting van Alphen aan den Rijn, locatie Eikenlaan in gebruik zullen nemen als tijdelijke noodopvang voor asielzoekers" aldus Dijkhoff.

Na besluitvorming worden komende week alle justitiabelen van PI Alphen aan den Rijn, locatie Eikenlaan tijdelijk ondergebracht in detentiecentrum Rotterdam. De bestuursrechtelijke vreemdelingen van Rotterdam worden verplaatst naar het detentiecentrum Zeist. PI Alphen aan den Rijn, locatie Eikenlaan heeft een capaciteit van 1140 bedden.

Al eerder zijn asielzoekers opgevangen in de locaties De Kruisberg in Doetinchem, De Boschport in Breda, De Doggershoek in Den Helder, De Grittenborgh in Hoogeveen, Overmaze in Maastricht, De Heuvelrug in Overberg, Maashegge in Overloon en Bankenbosch in Veenhuizen. En onlangs heeft DJI de koepels in Haarlem en Arnhem beschikbaar gesteld.

Bijzonder aan de noodopvang in Alphen wordt, dat het werk deels wordt gedaan door DJI medewerkers die werkzaam zijn op deze DJI vestiging. Het COA is eindverantwoordelijk.

Fotograaf: Josh Walet