Nieuws

« Vorige - Volgende »

Centrum Lerende Jeugd biedt hulp aan jongeren met leerproblemen

21 oktober 2015 - 09:41  •  reacties

Centrum Lerende Jeugd biedt hulp aan jongeren met leerproblemen

Alphen aan den Rijn -

In onze wereld vol veranderingen en afleidingen hebben kinderen en jongeren soms moeite hun weg te vinden. Er zijn veel oorzaken die aanleiding kunnen zijn voor leer- of gedragsproblemen. En soms weten zowel de jongere als de ouders niet wat de oorzaak is. Dan is het lastig hulp zoeken. Waar moet je zijn?

Hulp onder één dak
In zo’n geval biedt het Centrum Lerende Jeugd uitkomst. Ervaren hulpverleners met verschillende expertises werken samen om kinderen en jongeren de hulp te bieden die voor hen waardevol is. Sonja de Lange van Alphabeter is één van de initiatiefnemers. “Een samenwerking tussen mensen met zoveel verschillende expertises is best bijzonder. En nog specialer is dat alles is verenigd onder één dak. Als jongeren of hun ouders hulp zoeken, dan weten ze dat ze bij ons zeker kunnen worden geholpen.”

Er zijn heel wat vormen van hulp die in het centrum worden aangeboden, bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding en Cito- en brugklastrainingen. Deze hulp kan voor elke jongere nuttig zijn. Maar er zijn ook kinderen of jongeren met hele specifieke problemen, zoals faalangst, autisme of ADHD. Ook kinderen of jongeren die worden gepest, of niet goed functioneren vanwege een moeilijke thuissituatie, kunnen leren daar beter mee om te gaan.

Maatwerk
Elk hulptraject begint met een intakegesprek en probleemanalyse. Soms is het probleem duidelijk. Maar heel vaak is de oorzaak van het minder of slecht functioneren van de jongere niet duidelijk. Daarom is een goede intake noodzakelijk. Pas als het probleem echt duidelijk is, kan er effectieve hulp worden geboden.

Vervolgens wordt, in overleg met de jongere en zijn ouder, een hulptraject vastgesteld. Aan het eind van het traject volgt een evaluatie om te zien of het doel is gehaald. Mede-initiatiefnemer Rosanne van der Laarse van De Kinder- en Opvoedcoach: “Hulpverlening is geen doel op zich. Het gaat erom dat het kind daadwerkelijk wordt geholpen. Als een kind wordt gepest, kun je ‘m een weerbaarheidstraining geven. Maar dan moet je vervolgens wel kijken of het kind erin slaagt het geleerde toe te passen, of dat hij of zij verdere hulp nodig heeft.”

Kom kennismaken
Het Centrum Lerende Jeugd Alphen biedt verschillende mogelijkheden om kennis te maken. Zo is er zaterdag 24 oktober van 14.00 uur tot 17.00 uur een inloopmiddag. Daarnaast zijn er dinsdagavond 27 oktober, woensdagmiddag 28 oktober en donderdagavond 29 oktober educatieve kennismakingscarrousels, waar geïnteresseerden kunnen ‘proeven’ van de verschillende vormen van hulp- en dienstverlening. 

V.l.n.r. Wian van Breda, Rosanne van der Laarse, Anni Westerduin en Sonja de Lange, de vier initiatiefnemers van het Centrum Lerende Jeugd Alphen.

Fotograaf: Josh Walet

Verwante nieuwsberichten