Nieuws

« Vorige - Volgende »

Volgend jaar geen nieuwe BIZ voor Alphense centrum

23 november 2015 - 15:34  •  reacties

Volgend jaar geen nieuwe BIZ voor Alphense centrum

Alphen aan den Rijn -

Tijdens de draagvlakmeting konden ondernemers stemmen voor het invoeren van een extra heffing door de gemeente, de zogenaamde BIZ-bijdrage. De opbrengst van deze BIZ-bijdrage wordt als subsidie overgedragen aan de stichting VOC, waaruit de kosten van projecten worden betaald die de kwaliteit en het functioneren van het centrum ten goede komen. Denk aan sinterklaasintocht, nieuwe feestverlichting, evenementen, marketing en promotie. Het gaat om activiteiten vóór en dóór ondernemers, waarvan de ondernemers ook zelf de kosten dragen. De afgelopen vijf jaar was het centrum van Alphen aan den Rijn een BIZ. Op 31 december 2015 komt deze nu ten einde.  

De stichting VOC heeft dit jaar bij de gemeente een verzoek ingediend om de BIZ voor vijf jaar te verlengen en heeft hiervoor een activiteitenplan ingediend bij de gemeente. Alphen aan den Rijn heeft hier haar medewerking aan verleend en heeft namens de ondernemers bij de gemeenteraad gevraagd hiervoor een nieuwe BIZ-verordening vast te stellen.

Na positieve besluitvorming in de gemeenteraad konden ondernemers in het centrum de afgelopen weken via een stembiljet aangeven of zij voor of tegen de invoering van een nieuwe BIZ in het centrum zijn. Uit de telling van de draagvlakmeting o.l.v. de notaris, is gebleken dat niet de vereiste 50% van de stemformulieren is ingeleverd. Daarmee wordt de BIZ niet verlengd.

Het bestuur van de stichting VOC heeft het initiatief genomen om de BIZ te verlengen en betreurt deze uitkomst. Voorzitter Eelco Eskens van de VOC: “We hadden zo gehoopt dat de ondernemers deze kans zouden grijpen om het centrum van Alphen de komende vijf jaar gezamenlijk sterker op de kaart te zetten. Het is ontzettend jammer dat dat niet is gelukt. Wij gaan ons beraden over hoe we nu verder gaan.”

Ook de gemeente Alphen aan den Rijn betreurt de uitkomst. Wethouder Gerard van As: “Omdat de stichting VOC, de vele ambassadeurs en de stichting centrummanagement enthousiast waren over de verlening van de BIZ en de nieuwe plannen, had ik gerekend op een breed draagvlak onder de ondernemers. De meting toont aan dat dit niet het geval is. Dit moeten we uiteraard respecteren. Ondernemers zijn nu aan zet. Ik vind het wel erg jammer en een gemiste kans voor het centrum en de ondernemers van Alphen aan den Rijn.”

Fotograaf: Josh Walet
Tags: biz, centrum
Centrum.'
Centrum

Het centrum van Alphen aan den Rijn..