Nieuws

« Vorige - Volgende »

Fladderaars van IVN aan de slag met rode(tover)kool

18 januari 2016 - 10:31  •  reacties

Fladderaars van IVN aan de slag met rode(tover)kool

Alphen aan den Rijn -

Azijn en water zien er precies hetzelfde uit: doorzichtig (helder) en kleurloos. Toch is de ene vloeistof zuur en de andere niet. Hoe zuur iets is kun je niet zien. Je kunt het natuurlijk wel proeven, maar het is niet altijd verstandig om zomaar te doen. Met het proefje met rodekoolsappen kun je wèl zien hoe zuur een vloeistof is. Door de rodekool te mengen met diverse andere stoffen, ontstonden de mooiste kleuren. En daaraan kan je zien hoe zuur een (vloei)stof is.

Zaterdagochtend 16 januari 2016 stond in het teken van zintuigen: wat zie je, wat voel je, wat hoor je en wat ruik je. Anja Peltenburg werkt op een laboratorium en had.voor de kinderen veiligheidsbrillen en allerlei interessante buisjes en rekjes meegenomen. Oppervlaktespanning, maar ook de proefjes met de zuren werden door de Fladderaars met veel aandacht uitgevoerd. Buiten moesten de kinderen blind vertrouwen op hun mede-Fladderaar, die hen naar een boom bracht. Daar aangekomen moesten ze de boom blind betasten om dezelfde boom later terug te vinden. Tussen de buien door toch naar buiten. 

In de zaal van het bezoekerscentrum mochten de kinderen onder leiding van Mayelle Tuijn en Femke verschillende geuren ruiken, allerlei geuren in potjes. Wat is dat moeilijk! Wanneer je de takken van een kerstboom ziet is de geur makkelijk te herkennen. Maar als je niet ziet wat je ruikt is het moeilijk te raden. Ook in de tuin van de jeugd is er volop geroken: boerenkool, dropplant en ui. Met elkaar hebben wij weer genoten van deze ochtend.

Fotograaf: Josh Walet