Nieuws

« Vorige - Volgende »

Vluchtelingen zetten indrukwekkend drama neer

1 februari 2016 - 10:46  •  reacties

Vluchtelingen zetten indrukwekkend drama neer

Alphen aan den Rijn -

De voorstelling 'Talent op de vlucht' is hun eigen initiatief. Enkele professionele acteurs zetten samen met amateurs de voorstelling met waargebeurde verhalen in elkaar. Dagelijks werd er in de noodopvang uren geoefend onder leiding van een Syrische regisseur. Ondanks dat een groot deel van de voorstelling in het Arabisch is, is het verhaal goed te volgen.

Kleine voorstelling krijgt groot vervolg
Zo'n 25 Alphense vrijwilligers en 100 vluchtelingen waren aanwezig bij de opvoering van de voorstelling, waaronder Marnix de Groot en Jan de Vries. "Het was heel bijzonder om de voorstelling mee te maken. Gewoon, tussen de celblokken in de gevangenis werd het stuk opgevoerd. Ondanks dat je taal niet spreekt is het een zeer toegankelijk toneelstuk, je voelt de onzekerheid, paniek en andere emoties die de acteurs uitbeelden", aldus Jan de Vries. "Na afloop worden enkele scènes nog toegelicht met behulp van een tolk."

Jan en Marnix, van Het Kruispunt in Alphen én vrijwilligers in de noodopvang, vonden dat de voorstelling een vervolg verdiende. De acteurs waren zeer enthousiast over het vervolg en staan daarom aanstaande vrijdag 5 februari in Het Kruispunt met 'Talent op de vlucht'. "Het zou geweldig zijn als nog meer Alphenaren op een positieve manier in contact komen met deze mensen", zegt Marnix. "Het geeft de vluchtelingen ook hoop. Ze worden gezien en merken dat het initiatief gewaardeerd wordt. Naast het wachten in de procedure, zijn ze nu ook positief samen met een doel bezig", vult Jan aan.

Spin-off
Gezien de stormloop op de beschikbare kaarten verwachten Marnix en Jan een enorme spin-off. Ze hopen dat deze voorstelling snel een vervolg krijgt in het Parktheater of theater Castellum in Alphen aan den Rijn. 

Voor de voorstelling in Het Kruispunt zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. De toegang van de voorstelling is kosteloos, maar graag wel vooraf aanmelden

Fotograaf: Josh Walet