Nieuws

« Vorige - Volgende »

LGBT-vluchtelingen terug naar de Alphense opvang

12 februari 2016 - 10:49  •  reacties

LGBT-vluchtelingen terug naar de Alphense opvang

Alphen aan den Rijn -

"Burgemeester Liesbeth Spies van Alphen aan den Rijn laat weten dat ze naar Alphen zijn teruggekeerd omdat ze zelf hun boodschappen en ziektekostenverzekering moeten betalen", zegt Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support. "Maar dat is absoluut niet waar. De vluchtelingen krijgen gewoon geld om boodschappen te doen, ze hebben hier ieder 60 euro per week voor. Dit wordt betaald vanuit een gift. En qua ziektenkosten vallen ze nog gewoon onder het COA."

Kortekaas laat weten dat er andere redenen zijn voor de twee vluchtelingen om naar de Alphense opvang terug te keren. "Er is vanuit het COA tegen deze twee dames gezegd dat als ze nu vertrokken, hun plek in de Alphense opvang weg zou zijn", legt Kortekaas uit. "Deze twijfel heeft hen doen besluiten terug te gaan. Uiteraard willen ze wel veiligheid, maar ze willen ook dat alles volgens de regels van en in overleg met het COA gaat."

De twee vluchtelingen hebben het COA voor hun vertrek laten weten dat ze graag op papier willen hebben dat ze legaal naar een andere plek gaan. Deze toezegging hebben ze van het COA gekregen. "Maar het COA mag die toestemming wettelijk gezien helemaal niet schriftelijk geven", zegt Kortekaas.

De uitspraken van de Alphense burgemeester verbazen Kortekaas. "Ik hoop dat we snel met haar in gesprek kunnen over deze kwestie", laat Kortekaas weten.

Fotograaf: Josh Walet