Nieuws

« Vorige - Volgende »

Cursus over de Romeinen in Alphen aan den Rijn

27 februari 2016 - 10:41  •  reacties

Cursus over de Romeinen in Alphen aan den Rijn

Alphen aan den Rijn -

De grens van het Romeinse Rijk, beter bekend als de ‘Limes’, loopt tijdens haar grootste omvang rond de hele Middellandse Zee. Het huidige Alphen aan den Rijn bestrijkt veertien kilometer van de grens in een uithoek van het Romeinse Rijn.

De Romeinse historicus Tacitus had geen ongelijk toen hij zei: “Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber. Hier kom je alleen indien het je vaderland is.” En toch werd op deze plek een Romeins castellum gebouwd en een paar jaar later nog één iets verderop langs de nieuwe Romeinse weg. Hier woonden 500 soldaten in elk fort en wellicht evenveel vrouwen, kinderen, ambachtslieden en boeren in de dorpen eromheen.

Er waren binnen de huidige Alphense gemeentegrenzen behalve de twee ommuurde Romeinse ‘kazernes’ ook havens en schepen, wachttorens en er was een Romeinse weg, die nog steeds ongeveer een meter onder het maaiveld ligt. Er stond een badhuis bij een van de poorten. Er waren woningen, winkels en werkplaatsen in de dorpen.

In de cursus bij Parkexpressie worden op een interactieve manier verschillende onderwerpen aangestipt met diapresentaties en filmpjes, een bezoek van een Romeinse soldaat, een kleine proeverij met Romeinse gerechtjes en demonstraties met verschillende replica’s van Romeinse objecten.

Aan de orde komen vragen als:  Wat is de Romeinse Limes en waarom moet deze op de Werelderfgoedlijst?  Hoe zit het Romeinse leger in elkaar en wat doen de soldaten de hele dag? Wat is er gevonden van het Romeinse castellum in Alphen en hoe zit het met de havens en de boten van Zwammerdam?  Hoe is het leven in de dorpjes bij een castellum en wie woont daar dan?

De vijf lessen zijn opgebouwd rond de ‘theorie en praktijk’ van het alledaagse leven in de Romeinse castella Albanianae en Nigrum Pullum en in de burgernederzettingen bij deze militaire bolwerken. Tijdens een van de lessen wordt een bezoek gebracht aan de Romeinse afdeling in Museumpark Archeon. Docent Eveline Verhoeve heeft zich na haar studie kunstgeschiedenis en archeologie verdiept in experimentele archeologie en de reconstructie van het dagelijks leven van ‘de’ Romeinen. Sinds 2000 is zij verbonden aan Museumpark Archeon.

De eerste les is op zaterdag 12 maart. Info en inschrijven via deze link.

Fotograaf: Josh Walet
Parkexpressie.'
Parkexpressie

Kunst en cultuur bij Parkexpressie, gelegen in Park Rijnstroom.

12-03-2016 tot 16-04-2016 - Cursus: De Romeinen in Alphen aan den Rijn.'
12-03-2016 tot 16-04-2016 - Cursus: De Romeinen in Alphen aan den Rijn

Cursus + bezoek aan Archeon