Nieuws

« Vorige - Volgende »

Leuke cursus over ‘ons’ dorp en de Romeinen

7 maart 2016 - 09:45  •  reacties

Leuke cursus over ‘ons’ dorp en de Romeinen

Alphen aan den Rijn -

Waarom die cursus? Onze gemeente bestaat al sinds de Romeinse tijd, 2000 jaar geleden. Nee, niet als gemeente. Maar, er stonden wel twee Romeinse forten, er waren twee havens, er stond een aantal wachttorens, er was een goede weg en er lagen dorpjes bij die forten. Toen de Romeinen vertrokken, werd dat allemaal achtergelaten en later hergebruikt. Zo zijn er grafkisten gevonden gemaakt van tufsteen van het Romeinse fort.

Omdat eind vorige eeuw het Romeinse fort in Alphen aan den Rijn is opgegraven en het fort in Zwammerdam al eerder, weten we heel veel over de Romeinse geschiedenis ‘van hier’. Zo is het Alphense fort een van de vroegste grensforten langs de Rijn en zijn in Zwammerdam wereldberoemde Romeinse binnenschepen gevonden.

Vier zaterdagochtenden is de cursus in Parkvilla, de vijfde zaterdag gaan we met z’n allen naar de Romeinse afdeling van Archeon. Veel van wat er in de cursus is behandeld kun je dan ‘live’ bekijken. Ineens weet je dan wie er in het tempelhuis ‘woont’, waarom er heel veel herbergen langs de Romeinse wegen stonden en wat voor soort ‘Rijnaak’ er op een droogje op een grasveld ligt.

Informatie en inschrijven kan via deze link.

Fotograaf: Josh Walet
Parktheater.'
Parktheater

Kunst en cultuur bij Parkexpressie, gelegen in Park Rijnstroom.