Nieuws

« Vorige - Volgende »

Maandag belangrijke bijeenkomst voor BIZ Centrum

20 maart 2016 - 14:00  •  reacties

Maandag belangrijke bijeenkomst voor BIZ Centrum

Alphen aan den Rijn -

Nadat er in november van 2015 met de draagvlakmeting onder de centrumondernemers voor werd gekozen om de BIZ niet door te zetten, is er nu besloten een tweede stemmingsronde te houden. "In de afgelopen periode zijn we hard bezig geweest met het informeren van de ondernemers over de BIZ", zegt wethouder Gerard van As. "Dat veel van de ondernemers tegen de BIZ stemden, kwam vooral door de onwetendheid over het onderwerp. Zo was niet voor iedereen duidelijk waar het geld aan werd uitgegeven."

Wethouder Van As hoopt dat er uit deze tweede stemronde een positieve uitslag voor de BIZ komt, zoals er ook een positieve uitslag uit de stemming voor de BIZ voor vastgoedeigenaren kwam. "Veel ondernemers hebben al laten weten er 21 maart bij te zijn", zegt Van As. "Ik denk dat iedereen nu ook in ziet dat we er met z'n allen voor moeten gaan om het stadshart te verbeteren."

POSITIEF

Om nu vooral te zorgen dat ook de meeste, zo niet alle, winkeliers zich bij de BIZ aansluiten is de laatste maanden veel geïnvesteerd in voorlichting. Er zijn gesprekken geweest met winkeliersverenigingen en er zijn veel bedrijven bezocht om uit te leggen wat een BIZ is. De winkeliersvereniging van De Aarhof is nu bijvoorbeeld positief, terwijl dat voorheen niet zo was. De eigenaren hebben zich zelfs aangesloten bij de vastgoedondernemers die wel een BIZ hebben.” Ook het Rijnplein heeft gemeld zich aan te gaan sluiten. 

21 MAART

Vanaf 18.00 uur zijn alle ondernemers uit het stadshart van harte welkom. Er is voorzien in catering en er zijn informatiestandjes. Burgemeester Liesbeth Spies zal een toespraak houden en er is een motiverende gastspreker. Ook zijn er verschillende presentaties om echt goed duidelijk te maken wat de meerwaarde van een BIZ is.
“Er zijn al 70 aanmeldingen binnen”, zegt Van As. “Ik hoop dat er nog veel meer winkeliers komen. Het is heel belangrijk voor Alphen dat het centrumgebied zo aantrekkelijk mogelijk wordt.”

WAT IS EEN BIZ?

Van alle ondernemers in het gebied een verplichte bijdrage wordt geïnd, ook van de landelijke ketens, die normaal gesproken niet iets bijdragen. De bijdrage, wordt door de gemeente geincasseerd en gaat vervolgens in zijn geheel naar de VOC. Daar worden door de ondernemers zelf de besluiten genomen over waar het geld aan wordt besteed. Concrete voorbeelden zijn de feestverlichting en de Sinterklaasintocht. Maar er wordt voor een nieuwe BIZ ook gedacht aan gratis wifi voor het winkelend publiek en nog meer sfeervolle activiteiten.

GEMEENTE

De gemeente Alphen aan den Rijn investeert ondertussen vele miljoenen in het Stadshart. Op dit moment gaat veel geld naar de omgeving Thorbeckeplein. Straks is de omgeving Aarplein aan de beurt. Maar er zijn ook opknapbeurten voor de Openbare Ruimte in het hele centrum aan de Lage Zijde voorzien. 

Fotograaf: Josh Walet
Gerard van As.'
Gerard van As

Gemeente Alphen aan den Rijn.'
Gemeente Alphen aan den Rijn

Gemeentehuis van Alphen aan den Rijn.