Nieuws

« Vorige - Volgende »

Lagere afvalstoffenheffing, wel per afvalzak betalen

20 april 2016 - 10:49  •  reacties

Lagere afvalstoffenheffing, wel per afvalzak betalen

Alphen aan den Rijn -

De afvalstoffenheffing voor een Alphens gezin gaat 89 euro omlaag, van 253 euro naar 164 euro. Een eenpersoons huishouden gaat van 175 euro maar 124 euro. Dit wordt het basistarief, daar komt dan het tarief van 1,39 euro per vuilniszak bij die in een ondergrondse container wordt weggegooid.

Toch zouden Alphenaren met de regeling goedkoper uit zijn. Wethouder Hoekstra maakt de rekensom dat als men eens per week een afvalzak weggooit, zowel een gezin als een eenpersoons huishouden met het basistarief en de bijkomende kosten per afvalzak goedkoper uit is dan nu.

Ondergrondse containers
Sommige Alphenaren maken al gebruik van een pasje voor de ondergrondse container, maar straks is het de bedoeling dat alle Alphenaren een pasje krijgen om hun afval mee weg te gooien. Op de pas komt een tegoed te staan, die eventueel kan worden opgeladen in het gemeentehuis.

Hoekstra wil met deze maatregel dat in 2020 driekwart van de inwoners van Alphen hun afval scheidt. Op dit moment gebeurt het volgens Hoekstra nog te vaak dat het afval onvoldoende van elkaar wordt gescheiden. Het scheiden van afval merkt de Alphenaar straks in zijn portemonnee, zo denkt Hoekstra.

Fotograaf: Josh Walet