Nieuws

« Vorige - Volgende »

Explosie Argostraat, precies één jaar geleden

6 december 2011 - 03:03  •  reacties

Explosie Argostraat, precies één jaar geleden

Alphen aan den Rijn -

Van Oosten is door de explosie van zes hoog naar beneden is gevallen. Twee mensen raakten door de klap gewond en werden per brandcard uit de flat gehaald.

Omdat instortingsgevaar niet werd uitgesloten, zijn de bewoners van 84 woningen geëvacueerd. Bijna helft van de bewoners mocht de nacht doorbrengen in hun eigen huis, vijftig anderen moesten elders slapen. Nog altijd zijn tientallen huizen onbewoonbaar. De Alphenaren mogen pas begin volgend jaar terugkeren naar hun huis. Na de zware explosie ontstond een zeer grote brand, waarbij asbest is vrijgekomen. De explosie vond rond 13.00 uur plaats, op de zesde verdieping. De brand was na twee uur onder controle.

De dader van het Argostraatdrama heeft zelfmoord gepleegd door een gasexplosie te veroorzaken. In eerste instantie sloot de politie een gasexplosie uit. 'Enkele van mijn collega's en een aantal experts zeiden dat de grote brand die na de klap ontstond niet bij een gasexplosie past', lichtte districtschef Krishna Taneja van de politie toe. Dertig rechercheurs hebben anderhalve maand onderzoek gedaan. Er zijn geen sporen van een explosief in en rond de flat gevonden. Ook niet op het lichaam van het slachtoffer. Wel was de gaskraan opengedraaid en losgekoppeld van het fornuis. De politie heeft ook andere aanwijzingen dat Ruud van Oosten, de omgekomen man, zelfmoord wilde plegen. Kort voor zijn daad heeft hij afscheidssmsjes naar bekenden gestuurd.

Het Openbaar Ministerie gaat een 28-jarige Alphense vervolgen. Zij was op de hoogte was van de gedachten waarmee Ruud van Oosten speelde. Het verduisteren van deze informatie kan de vrouw, indien ze schuldig wordt bevonden, op een gevangenisstraf van maximaal één jaar komen te staan. De verdachte is niet aangehouden.

Fotograaf: Josh Walet