Nieuws

« Vorige - Volgende »

Alphens.nl wil 'Stolpersteine' laten plaatsen in Alphen

3 mei 2016 - 21:40  •  reacties

Alphens.nl wil Stolpersteine laten plaatsen in Alphen

Alphen aan den Rijn -

Stolpersteine is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, dat overal veel indruk maakt en de herdenking aan de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog tot persoonlijke en daarmee aangrijpende proporties terugbrengt. De straatstenen met een messing plaat waarop de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden zijn gestanst, worden geplaatst voor de huizen waar ze ooit woonden.

Crowdfunding
Alphens.nl wil samen met Alphense inwoners, organisaties en bedrijven deze gedenktekens nu ook in Alphen aan den Rijn introduceren. Het idee wordt tot nu toe goed ontvangen. Verschillende particulieren en ondernemers hebben al steun toegezegd in de (beperkte) kosten van het project, waar Alphens.nl in ieder geval financieel garant voor staat. Mogelijk wordt er een crowdfundingsactie opgezet zodat iedere Alphenaar de Stolpersteine met een symbolisch bedrag kan ondersteunen en zijn of haar betrokkenheid kan tonen.

Aan het project kan ook aanvullende informatie worden gekoppeld. Er is veel materiaal, ondermeer afkomstig uit de research die toneelgroep Productiehuis Alphen heeft gedaan in de voorbereiding van de producties van Nadien en Pylon, die de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging in Alphen tot onderwerp hadden.

Ook bij de Historische Verenigiging is veel documentatie. Gedacht kan worden aan een website, een wandelroute, lesmateriaal voor Alphense scholen of een herdenkingsboek. Binnenkort worden geïnteresseerden en de gemeente uitgenodigd om gezamenlijk uitvoering te geven aan of betrokken te zijn bij de plannen.

Bloeiende Joodse gemeenschap
Alleen in ons land zijn er al honderd plaatsen waar de gedenktekens zijn geplaatst. De Stolpersteine zijn in Nederland onder andere in Gouda, Leiden, Den Haag, Oudewater en Utrecht te vinden. Alphen, waar ooit een bloeiende Joodse gemeenschap was met een synagoge en een eigen begraafplaats, kan en mag niet achterblijven.

Een voorbeeld van een Joodse familie die de oorlog niet heeft overleefd is de familie Van Dien. Zij hadden een confectiezaak op de hoek van de Van Mandersloostraat en de Aarkade, totdat hun bloeiende bedrijf werd afgenomen en ze werden afgevoerd naar een vernietigingskamp. In het pand, dat nog steeds bestaat, zitten tegenwoordig Cosmo Hairstyling en Only gevestigd. De familie Van Dien, op onderstaande foto in gelukkiger tijden, mag samen met de andere slachtoffers niet worden vergeten.

Fotograaf: Josh Walet