Nieuws

« Vorige - Volgende »

Alphenaren denken massaal mee over Alphen

1 september 2016 - 14:42  •  reacties

Alphenaren denken massaal mee over Alphen

Alphen aan den Rijn - De 'Geld op tafel' sessies zijn door EDBA (Economic Development Board Alphen) ingezet om plannenmakers met elkaar te verbinden, om met elkaar tot een beter plan te komen en om dus de succesfactor van een ingediend plan te vergroten. "Er zijn heel wat verbindingen gelegd tussen de circa honderd deelnemers", meldt Sieger Dijkstra. "We hebben drie drukke avonden beleefd. De bijeenkomst over circulaire economie was minder populair, maar leverde wel mooie verbindingen op."

De algemene insteek van de bijeenkomsten was de aantrekkelijkheid van de gemeente Alphen aan den Rijn en daarmee de economie te versterken.

Biesterfeld
Opvallend groot was het aantal ideeën om de hallen van de vertrokken firma Biesterfeld in Rijnhaven-Oost te gebruiken voor een creatieve en technische invulling met raakvlakken op educatief en onderwijs gebied. Hierbij werden zowel geheel nieuwe als reeds bestaande formats gepresenteerd. In het kort gaat het om een 'broedplaats voor de maakindustrie'.

Bij dit combi-idee passen onder meer de initiatieven Streetlife TV, Leerfabriek, Ontdekfabriek, Campus, Arcade virtuele gamehal, circusschool en een mobiele kinderwerkplaats.

Staalkaart van Alphen
"We weten hier in Alphen van elkaar niet wat we doen", meldden verschillende deelnemers. Het gaat daarbij onder meer om het bedrijfsleven: welke bedrijven zijn er en wat is hun business? Hoe kun je samenwerken en wat kun je als cluster van bedrijven samen oppakken?

Het gaat daarbij ook om het culturele leven in de gemeente: wat is er allemaal te doen in de stad, de dorpen en het buitengebied? Een online agenda, een maandelijkse nieuwsbrief en een al dan niet bestaande website met 'Alles aan den Rijn' werden dus als initiatief genoemd. Inventariseren en 'onze' Unique Selling Points op een staalkaart zetten, was een idee dat uit verschillende hoeken werd ingebracht.

Opmerkelijk was dat deze lijn zo doorgetrokken kon worden naar de deelnemers van de 'Geld op tafel' sessies die van elkaar ook niet wisten welke ideeën er leefden.

LEF-regeling
De LEF-regeling is een halfjaarlijkse subsidiestroom van de gemeente Alphen aan den Rijn. Het gaat om aanvragen tot 100.000 euro waarbij in cofinanciering een plan wordt uitgevoerd dat goed is voor de gemeente. Dit betekent dat de bedenker geld moet inleggen en dat daarbovenop het subsidiebedrag komt. Een andere voorwaarde is dat er een samenwerking tussen meerdere partijen achter het plan staat en ook mede-indiener is. De derde voorwaarde is dat het plan past in de eenentwintig onderdelen van het Economisch Actieplan van de gemeente en ondernemersvereniging VOA. Aanvragen indienen kan van 1 september tot 1 oktober via www.edbalphen.nl.

 

Op de foto: Deelnemers aan een van de vier 'Geld op tafel' sessies over de LEF-regeling.

Fotograaf: Josh Walet
Tags: lef, edba