Nieuws

« Vorige - Volgende »

Deense minister bezoekt Verpleeghuis Oudshoorn

10 maart 2017 - 10:43  •  reacties

Deense minister bezoekt Verpleeghuis Oudshoorn

Alphen aan den Rijn - De minister is in Nederland om zich te laten informeren over het thema Ouder worden met trots en waardigheid en dan met name inhoudelijke onderwerpen zoals (onder)voeding, meer invloed op eigen leven en een typisch Nederlandse uitvinding: het persoonsgebonden budget. Het Deense gezelschap kreeg een rondleiding door het Alphense verpleeghuis en kon in gesprek met familie van bewoners en medewerkers van Verpleeghuis Oudshoorn.

Minister Frank: "Het was een bijzonder positieve ervaring om Oudshoorn te bezoeken. Wij werden niet ontvangen in een kantoor met computers, maar een originele platenspeler met prachtig, ouderwets muziek in de gang was de eerste indruk! Dit was ook de eerste indicatie dat er hier echt sprake is van een plek met een huiselijke, warme en rustige sfeer in een fijne omgeving. Dit werd wederom bevestigd bij de ontmoeting met de bewoners, de familieleden en het personeel, die met veel warmte en gedrevenheid aan het werk zijn. De gedachte dat de bewoners hun eigen leven moeten blijven leiden – heel hun leven – stel ik ontzettend op prijs en deze inspiratie neem ik mee naar huis waar ik mijn werk wil voortzetten om dergelijke prachtige kaders te creëren voor onze ouderen en het verplegend personeel in Denemarken."

Kleinschalig wonen
In Verpleeghuis Oudshoorn wordt het concept ‘kleinschalig wonen’ gehanteerd. Acht bewoners wonen met elkaar in een woning. De woningen liggen aan straten en hebben een voordeur met bel. Er is een ruime huiskamer en keuken en elke bewoner heeft een eigen slaapkamer. Gezamenlijk wordt het huishouden gerund: de  boodschappen gedaan in de supermarkt op het Dorpsplein, gekookt en gegeten. De beleving en eigenwaarde van de bewoners staan centraal. 

Zowel door de week als in het weekend is er veel te beleven: op het Dorpsplein, in de tuin of met de uitstapjes die worden georganiseerd, bijvoorbeeld naar de markt of het zwembad. Oudshoorn kent een rijk verenigingsleven; bewoners kunnen kiezen uit 22 verenigingen waar ze lid van kunnen worden: van de fotografieclub tot de tuinclub, de damessoos of een van de vier zangverenigingen.

Verpleeghuis Oudshoorn maakt deel uit van Alrijne Zorggroep waaronder ook Alrijne Ziekenhuis en Verpleeghuis Leythenrode vallen. 

Fotobijschrift: Het Deense gezelschap op het Dorpsplein van Verpleeghuis Oudshoorn met de Deense minister van ouderen mevrouw Thyra Frank (op de voorgrond, tweede van links). Op de tweede rij ambassadeur Moesby (derde van rechts), voorzitter raad van bestuur van Alrijne Zorggroep Ron Treffers (vierde van rechts) en locatiemanager Birgitta Weimar (derde van links).  

Fotograaf: Josh Walet
Verpleeghuis Oudshoorn.'
Verpleeghuis Oudshoorn

Verpleeghuis voor ouderen.