Nieuws

« Vorige - Volgende »

Er komen geen windturbines langs de N11 bij Alphen

6 juni 2017 - 09:16  •  reacties

Er komen geen windturbines langs de N11 bij Alphen

Alphen aan den Rijn - Dit is niet nieuw. Wethouder Ed de Leest heeft onderhandeld met de Provincie en is met lege handen thuis gekomen. De Leest heeft inmiddels zo ongeveer de handdoek in de ring gegooid, ondanks zijn zorg dat Alphen aan den Rijn zo de doelstelling op energiegebied niet gaat halen.

Gebeurt er dan niets? Jawel, er zijn initiatieven om meer zonne-energie in te zetten. Bijvoorbeeld een zonneweide in Boskoop, een dak vol zonnepanelen voor enorme distributiecentrum van Nedcargo naast de Overslag Terminal Alphen (OTA) en een enorm succesvol lokaal project voor duurzaamheidsleningen, waarbij inwoners een voordelige lening krijgen om zonnepanelen op hun huis te plaatsen.

GroenLinks strijdt nog steeds voor windturbines langs de N11. Het wordt echter steeds meer 'Don Quichotte aan den Rijn'. De Alphense gemeenteraad wil in ieder geval meer inzetten op andere duurzame vormen van energie.

Doelstelling
In 2020 zou veertien procent van de Alphense energiebehoefte uit duurzame energie moeten bestaan. Dat heeft de gemeenteraad een aantal jaren geleden besloten. Het gaat dan over energie winnen uit duurzame bronnen als wind, zon, water en bijvoorbeeld biogas. Zonder windenergie gaat Alphen aan den Rijn deze doelstelling niet halen.

Dat komt vooral door het lakse beleid van de verantwoordelijke wethouders, vindt de gemeenteraad. Er is de afgelopen jaren weinig gedaan, waardoor de gemeenteraad in januari van dit jaar het heft in eigen handen genomen. Er is een grote duurzaamheidsconferentie gehouden en de raad heeft een initiatiefvoorstel vastgesteld met opdrachten voor de wethouder en met opdrachten voor zichzelf.

Fotograaf: Josh Walet