Nieuws

« Vorige - Volgende »

Alphen wil windmolenparken regionaal aanpakken

23 juni 2017 - 18:12  •  reacties

Alphen wil windmolenparken regionaal aanpakken

Alphen aan den Rijn - Provincie Zuid-Holland wil geen windturbines toestaan in het Groene Hart. Dat betekent dat voor een windmolenpark in de gemeente Alphen aan den Rijn ontheffing moet worden aangevraagd. Dat kan via een procedure voor het actualiseren van het Milieu Effect Rapport (MER) en voorontwerp bestemmingsplan. De kans van slagen is echter miniem. Wethouder De Leest heeft deze inmiddels gestarte procedure onlangs stopgezet, omdat hij een betere kans ziet.

De Leest denkt dat een windmolenpark in of bij Alphen aan den Rijn alleen mogelijk is als hiervoor in de regio wordt samengewerkt, zo meldt hij donderdag 22 juni. "De gemeente sluit aan bij de regionale energiestrategie en -akkoord die op dit moment in de regio’s Midden-Holland en Holland Rijnland worden opgesteld. Onderdeel van het regionale energie akkoord is onder andere te komen tot aangepaste Provinciale ruimtelijke kaders ten aanzien van windenergie", zo is te lezen in brieven aan de gemeenteraad en aan de initiatiefnemers van windmolenpark Rijn en Gouwe.

Doelstelling
Wat betekent dit nu? Het komt erop neer dat zowel regio Holland Rijnland als regio Midden-Holland wel degelijk windmolenparken willen aanleggen. De beide organisaties zijn nu aan het overleggen met de Provincie om een ander beleid te gaan voeren. Er is een kans dat dit gebeurt, omdat de Provincie haar eigen doelstellingen op het gebied van duurzame energie niet haalt. Ook de gemeente Alphen aan den Rijn haalt haar doelstelling niet, aldus De Leest.

Elf windturbines
Voor de gemeente Alphen aan den Rijn gaat het om drie locaties met in totaal elf windturbines. De vier bestaande windturbines in het Spookverlaat langs de N11. De vijf gewenste turbines in park Rijn en Gouwe, eveneens langs de N11. De twee 'dorpsmolens' in de Greenport bij Boskoop.

Verschillende lokale politieke partijen vinden dat de wethouder niet genoeg zijn best doet om de windturbines toch in Alphen aan den Rijn te krijgen. Andere partijen vinden dat op een andere vorm van duurzame energie moet worden ingezet. Kortom, de meningen in de gemeenteraad zijn verdeeld.

Fotograaf: Josh Walet