Nieuws

« Vorige - Volgende »

'Chemisch bestrijdingsmiddel tegen de duizendknoop'

30 juni 2017 - 08:14  •  reacties

Chemisch bestrijdingsmiddel tegen de duizendknoop

Alphen aan den Rijn - De Japanse duizendknoop is een charmante bodembedekker die ongecontroleerd groeit en groeit. Omdat de plant erg woekert en bijna niet uit te roeien is, wil Alphen aan den Rijn drastische middelen inzetten. In Koudekerk wordt de plant uitgegraven en wordt de grond met wortelstokken uitgegraven. Langs de N11 en in Park Zegersloot bij de hondenuitlaatplek wil de gemeente 'een chemisch bestrijdingsmiddel' inzetten.

Wethouder Tseard Hoekstra wilde eerder niet toegeven dat het om glyfosaat gaat, maar een woordvoerder van de gemeente bevestigt inmiddels dat het bestrijdingsmiddel inderdaad glysofaat is. Zij meldt verder dat dit middel voor de bestrijding van Japanse duizendknoop vanaf november 2017 is vrijgesteld van het verbod op professioneel gebruik op onverhard terrein. "De bestrijding wordt uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf", aldus de woordvoerder van wethouder Hoekstra.

De wethouder trekt tijdens een gesprek over de bestrijding van de Japanse duizendknoop een parallel met de gemeente Amersfoort die ook chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. De projectleider uit Amersfoort meldt dat het daar ook om glyfosaat gaat en dat dit middel niet zomaar gebruikt mag worden. En: "Maar andere middelen werken niet of zijn nog veel giftiger of mogen ook niet geïnjecteerd worden."

De Amerikaanse staat Californië heeft de stof glyfosaat op een lijst met kankerverwekkende stoffen geplaatst. In Europa staat glyfosaat ook ter discussie vanwege de mogelijke schadelijkheid voor de gezondheid. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde vorig jaar dat glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is.

Duizendknoop
De Japanse duizendknoop is een bamboeachtig gewas dat meters hoog de lucht in gaat. De plant gaat niet alleen omhoog, maar ook de diepte in. Het wortelstelsel maakt dat inheemse planten niet kunnen groeien. De Japanse duizendknoop  groeit door beton en asfalt heen.

De gemeente wil graag dat inwoners die een Japanse duizendknoop opmerken, dit direct melden. Dan wordt de plant professioneel verwijderd. De plant in de kliko of op een composthoop gooien is funest.

Fotograaf: Josh Walet