Nieuws

« Vorige - Volgende »

Alphen wellicht in overtreding met gebruik afvalpas

13 juli 2017 - 18:13  •  reacties

Alphen wellicht in overtreding met gebruik afvalpas

Alphen aan den Rijn - Wethouder Tseard Hoekstra is een voorstander van het diftar-systeem. Hierbij wordt aan de hand van het gebruik van de pas berekend welk bedrag een inwoner aan afvalheffing moet betalen. Je betaalt als het ware per zak. Dit systeem is door de Alphense gemeenteraad afgewezen. De persoonsgebonden afvalpas is echter wel ingevoerd.

Uit de uitspraak van de voorzieningenrechter kun je opmaken dat de gemeente Alphen aan den Rijn net zo illegaal bezig is als de gemeente Arnhem. Er worden namelijk persoonsgegevens van de gebruikers van de afvalpassen bijgehouden. Dit is illegaal.
Dit is overigens al langer bekend. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft eerder dit jaar besloten om de situatie in Arnhem voorlopig te gedogen. Waarschijnlijk neemt de autoriteit na de zomervakantie een nieuw besluit.

Het probleem bij het bijhouden van de persoonsgegevens is dat de gemeente kan zien hoeveel restafval of vuilnis bij hoogbouw door een huishouden wordt weggegooid zonder dat daar een geldige reden voor is. Uit deze gegevens is bijvoorbeeld ook af te lezen of iemand met vakantie is. De gemeente Alphen aan den Rijn gebruikt de gegevens om af te lezen of een ondergrondse container bijna vol is en bewaard deze gegevens maximaal een maand.

Fotograaf: Alphens.nl