Nieuws

« Vorige - Volgende »

Ongeluk met Julianabrug vandaag twee jaar geleden

3 augustus 2017 - 09:28  •  reacties

Ongeluk met Julianabrug vandaag twee jaar geleden

Alphen aan den Rijn - De Julianabrug werd in 2015 compleet gerenoveerd en zou hiervoor drie maanden zijn afgesloten. Ook het brugdek was toe aan onderhoud en werd in Friesland gerenoveerd. 

Het terugplaatsen van het brugdek gebeurde met twee kranen vanaf het water, wat later bleek catastrofale gevolgen zou hebben. De bouwkranen vielen tijdens het hijsen om en kwamen samen met het brugdeel op huizen en winkels aan de Hooftstraat terecht. De panden raakten zwaar beschadigd en sommige waren rijp voor de sloop. Het getroffen gebied werd afgezet en er werd een noodverordening ingesteld.

Burgemeester Liesbeth Spies kon melden dat er bij het ongeval uiteindelijk geen gewonden waren gevallen. Wel overleed er een hond als gevolg van het ongeluk. 

Berging
Een maand na het ongeval ging de berging van het brugdek en de kranen van start. In oktober werd ook de ravage in de Hooftstraat opgeruimd. Het brugdek bleek weinig schade te hebben opgelopen en werd nogmaals van een opknapbeurt voorzien om enkele maanden een tweede poging te wagen om het brugdek te plaatsen.

Op 18 mei 2016 werd het val per ponton aangevoerd en tussen de twee bruggenhoofden gevaren. Na de voorbereidingen kon het brugdek rond 9.30 uur omhoog worden getakeld door de twee hijskranen die op de bruggenhoofden -en dus niet zoals bij de eerste poging op een ponton- stonden opgesteld. Onder het toeziend oog van lokale en nationale media werd het brugdek succesvol geplaatst.

De brug werd 20 juni 2016 weer opgesteld voor het wegverkeer.

Onderzoeksraad
De Onderzoeksraad voor Veiligheid maakte op vorig jaar op 29 juni bekend dat het omvallen van de kranen bij het inhijsen van de Julianabrug onvermijdelijk was. Zowel de pontons als de kranen waren te klein en ook kleine factoren zoals zijwind, lichte schommelingen van de pontons en uitzwaaien van de hijslast, konden daardoor niet opgevangen worden.

Daarnaast stelde het rapport dat er procedureel de nodige fouten zijn gemaakt en er te weinig overleg tussen betrokken partijen was. Bij alle partijen ontbrak het op sommige punten aan voldoende deskundigheid.

Fotograaf: Josh Walet