Nieuws

« Vorige - Volgende »

Skeletten aangetroffen op bouwplaats Raadhuisstraat

22 november 2017 - 13:58  •  reacties

Skeletten aangetroffen op bouwplaats Raadhuisstraat

Alphen aan den Rijn - Voor de vondst werd begin deze week politie opgeroepen, maar omdat al snel kon worden vastgesteld dat de skeletten ouder dan 1920 waren, werd fysisch antropoloog Barbara Veselka ingeschakeld. De skeletten dateren waarschijnlijk ergens tussen de zeventiende en negentiende eeuw. "Een preciezere datering, de doodsoorzaak en of het mannen of vrouwen betreft moeten duidelijk worden uit nader onderzoek op de Universiteit van Leiden", aldus Veselka. 

In totaal werden drie skeletten aangetroffen en nog een schedel, waarvan de rest van het skelet ontbrak. "Eén van de skeletten lag op zijn rug met de armen voor de borst gekruist, zoals je bij een begrafenis zou verwachten. De andere twee lichamen werden met hun gezicht naar de grond aangetroffen, iets dat ongebruikelijk is."  

Vragen
De opgraving roept al snel vragen op bij Veselka. "Het betreft geen begraafplaats, dan zou je meer lichamen aantreffen. Bovendien zijn de skeletten gevonden op de plek waar vroeger een sloot -haaks op de Oude Rijn- liep. Een gekke plek om lichamen te dumpen, want dat doet het aantreffen met het gezicht naar beneden vermoeden", vertelt de fysisch antropoloog. Ook het begraven van lichamen als gevolg van een epidemie lijkt onwaarschijnlijk; dat zou verder buiten de stad gebeuren. "Het 'snel' begraven doet eerder denken aan verraders of misdaad", vermoedt Veselka.

Mogelijk is er een relatie met het rampjaar 1672, toen Nederland in oorlog was met Engeland, Frankrijk en de bisdommen van Münster en Keulen. De Fransen hebben destijds Zwammerdam platgebrand en deels uitgemoord. Verder onderzoek zal nodig zijn om de vragen te beantwoorden. 

Fotograaf: Josh Walet