Nieuws

« Vorige - Volgende »

Kleine stappen zetten om je situatie te verbeteren

30 november 2017 - 18:25  •  reacties

Kleine stappen zetten om je situatie te verbeteren

Alphen aan den Rijn - Op het Serviceplein in het Alphense gemeentehuis wordt voortaan gewerkt met Mobility Mentoring. Hiervoor zijn circa 45 medewerkers opgeleid. Het is de bedoeling dat zij mensen die om hulp komen vragen helpen om hun eigen leven te verbeteren en onder controle te krijgen. "Vroeger pakten we meteen de telefoon en gingen wij van alles voor deze mensen regelen", vertelt medewerker Karin. "Nu luisteren we eerst naar het hele verhaal. Daarna begeleiden we mensen om zelf kleine stappen te zetten om hun eigen situatie te verbeteren. Als wij het regelen, is er niets aan het probleem veranderd. Als mensen zelf iets regelen, is dat wel het geval."

Uitzichtloos
Een grote uitdaging voor mensen met veel verschillende problemen is dat zij hun eigen situatie als uitzichtloos ervaren. "Als zij kleine zaken dan toch zelf goed oppakken, is dat een enorme stimulans. Het einddoel is dat mensen een fatsoenlijk inkomen, een fatsoenlijke woning en een fatsoenlijk leven hebben", vertelt Karin.
Mobility Mentoring gaat vooral om ‘normale’ vaardigheden aan te leren waardoor het leven minder moeilijk wordt. Mensen in een slechte situatie kunnen vaak door de stress geen goede beslissingen meer nemen. Daarbij worden zij begeleid. "Een middel dat wordt ingezet is een beloningssysteem om het leven ook weer leuker te maken", vertelt wethouder Han de Jager (foto). "Dan hebben zij bijvoorbeeld een DigiD geregeld en dan krijgen ze een bon voor het theater."

Amerikaans systeem
Mobility Mentoring is een systeem dat is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Daar blijkt het zeer succesvol ingezet te kunnen worden bij mensen die veel problemen hebben en daardoor in de schulden dreigen te komen. Er wordt nu door de Hogeschool Utrecht en Platform 31 een pilot opgezet in Alphen aan den Rijn om het Amerikaanse systeem voor Nederland geschikt te maken.

Fotograaf: Eveline Verhoeve