Nieuws

« Vorige - Volgende »

Wethouder voorop bij demonstratie huisartsenpost

5 december 2017 - 18:19  •  reacties

Wethouder voorop bij demonstratie huisartsenpost

Alphen aan den Rijn - De wethouder is zich in het dossier aan het verdiepen en heeft inmiddels een afspraak gemaakt met de zorgverzekeraar, het ziekenhuis en de huisartsen. Dit gesprek is op woensdag 13 december. "Er mag geen gat vallen tussen huisarts en 112", aldus de wethouder. "Ik wil goed weten wat er nu echt aan de hand is. De kosten zijn een deel van de werkelijkheid. Het andere deel van de werkelijkheid is dat ik wel ergens wil wonen waar ik het gevoel heb dat de zorg goed is geborgd."

Demonstratie en petitie
Voor zaterdag 16 december is alvast een demonstratie gepland. Burgemeester Liesbeth Spies moet hiervoor nog wel een vergunning afgeven. "Als deze demonstratie er komt, sta ik vooraan. Gesteund door het complete college van burgemeester en wethouders", meldt De Jager. Er is ook een petitie online waar inmiddels duizenden Alphenaren hun handtekening onder hebben gezet.

Niet alleen geld
De gemeente kan het sluiten van de huisartsenpost in de nachtelijke uren niet verbieden. "Formeel gaan wij hier niet over, maar wij gaan als gemeentebestuur wel over onze mensen en ook over wat wij vinden. Er moet een volledig passende zorg zijn als de huisarts gesloten is en voordat je naar 112 moet bellen."

Zorg in de buurt
Het Alphense (en landelijke) beleid is om ouderen en andere kwetsbare menen langer zelfstandig te laten wonen. "Dat kan alleen als er ook goede zorg in de buurt is. Indertijd zijn we overvallen door het sluiten van de nachtapotheek, dat kan nu niet. Ik wil overtuigd zijn als dit gebeurt dat dit goed is voor onze inwoners. Alleen een economisch argument voor het sluiten van de HAP in de nacht vind ik te dun."

Fotograaf: Eveline Verhoeve