Nieuws

« Vorige - Volgende »

In april ligplaatsen en steigers in de Rijnhaven

14 december 2017 - 17:19  •  reacties

In april ligplaatsen en steigers in de Rijnhaven

Alphen aan den Rijn - De concrete plannen zijn ambitieus. Er komen 68 vaste ligplaatsen en acht ligplaatsen voor passanten. "Hiervan zijn al 48 ligplaatsen gereserveerd, waarvan negentig procent voor Alphenaren", vertelt Wismeijer. De ligplaatsen komen aansluitend aan de scheepswerf, het botenhuis en het kantoor van de havenmeester aan de westkant en aan de kop van de haven. Wismeijer is er zeker van dat de steigers in april in gebruik genomen kunnen worden.

Historische schepen
Tegenover de geplande nieuwbouw Dudok aan de oostkant heeft de scheepsbouwer plaats voor een aantal historische schepen. "Alphen heeft een geschiedenis op het gebied van scheepsbouw, werven en bijvoorbeeld De Industrie met scheepsmotoren", legt Wismeijer uit. "Wij willen dat graag laten zien met wisselende boten. Er is plaats voor maximaal zes schepen, het hangt van de lengte af hoeveel er langs de steiger passen."

Bedrijven
De werf die nu aan de Steekterweg ligt, wordt geheel verplaatst. Het wachten was op een akkoord van de provincie om op deze locatie woonhuizen te bouwen. Nu dit mag, is er geen beletsel meer. Het contract is afgelopen dinsdag getekend. De nieuwe scheepswerf komt het verst van de Eikenlaan af te liggen.

In het voormalige kantoor van Bielefeld worden kleine creatieve vormgevende bedrijven ondergebracht. In tussenliggende bedrijfsgebouwen vestigen zich ambachtelijke ondernemers. Onlangs is de sanering van het voormalige Biesterfeld-terrein afgerond, zodat de eerste bedrijven zich nu kunnen vestigen.

Commercieel denken
Wethouder Gerard van As is blij met het contract. "Wij hebben de plannen ietwat bijgesteld. Het is nutteloos om voor tien jaar te verhuren en dan de boel plat te gooien. Dan wordt er niet geïnvesteerd en ook niet ontwikkeld. Om de Rijnhaven goed op de kaart te krijgen, wordt er nu verkocht en eventueel verhuurd voor onbepaalde tijd. Wester-Engh heeft een deel aangekocht en een deel gehuurd. We moeten als gemeente wel commercieel denken als we zo'n gebied als Rijnhaven-Oost succesvol willen ontwikkelen."

Op de foto: links wethouder Gerard van As, rechts directeur Paul Wismeijer van Wester-Engh
Illustratie PR Wester-Engh: artist impression vanaf de kop van de Rijnhaven

Fotograaf: Eveline Verhoeve