Nieuws

« Vorige - Volgende »

Kunstwerk Artikel 1 hangt voortaan in gemeentehuis

15 december 2017 - 13:42  •  reacties

Kunstwerk Artikel 1 hangt voortaan in gemeentehuis

Alphen aan den Rijn - Het kunstwerk Artikel 1 hangt in de hal van het gemeentehuis. Het hangt in het verlengde van de zichtlijn vanaf de hoofdingang. Deze lange recht gang loopt langs de balies, het Serviceplein, het CJG en het Werkcafé.

Afgelopen donderdag werd het kunstwerk 'onthuld' door verantwoordelijk wethouder Kees van Velzen en door initiatiefnemers Ronald Geurts namens de SP, als stand-in van de verhuisde Lidie Voorend, en René Driesen van GroenLinks. Het waren de SP en GroenLinks die de motie voor een dergelijk kunstwerk hebben ingediend. Bij de onthulling waren veel raadsleden aanwezig.

Grondrechten
Het kunstwerk bestaat letterlijk uit de tekst van Artikel 1 van de Grondrechten uit de Nederlandse Grondwet. De klassieke Grondrechten bieden burgers bescherming tegen optreden van de overheid. Onder meer het recht van vrije meningsuiting valt hieronder. De sociale Grondrechten leggen vast dat de overheid voor burgers moet zorgen.

Tekst Artikel 1
'Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.'

Fotograaf: Eveline Verhoeve