Nieuws

« Vorige - Volgende »

Realisatie van Stolpersteine in Alphen stap dichterbij

10 februari 2018 - 18:43  •  reacties

Realisatie van Stolpersteine in Alphen stap dichterbij

Alphen aan den Rijn - Zaterdag werd samen met de gemeente en Erfgoedcommissie een ronde gemaakt door Alphen. Hierbij werden niet alleen de locaties van de Stolpersteine en bijbehorende stenen met QR-code besproken maar ook de mogelijkheid om een route door Alphen te creëren waarbij andere Joodse sporen in Alphen worden bezocht, zoals het Joodse monument, de synagoge en het Joodse washuisje.

Bij het project is ook de samenwerking gezocht met Stichting Herdenking Joodse Vervolgingsslachtoffers (SHJVS). De Alphense stichting levert onder andere de informatie over de Joodse oorlogsslachtoffers. Alphens.nl/SERA werken  mee aan het project om de informatie te digitaliseren en de gemeente neemt de plaatsing voor haar rekening. 

Stolpersteine
Stolpersteine zijn -letterlijk vertaald- 'struikelstenen'. Tussen de straatstenen wordt een kleine steen met een messing plaatje geplaatst waarop de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden zijn gestanst en worden geplaatst voor de huizen waar ze ooit woonden. In Alphen wordt waarschijnlijk niet voor messing gekozen, maar voor een variant van zwarte natuursteen.  

In Alphen aan den Rijn is het plan om de stenen voor ruim twintig woningen, of locaties waar eerder deze woningen hebben gestaan, te plaatsen ter herinnering aan de 55 gedeporteerde en vermoorde Joodse bewoners.

Fotograaf: Alphens.nl