Nieuws

« Vorige - Volgende »

Politie gedeeltelijk aansprakelijk voor Ridderhofdrama

27 maart 2018 - 10:20  •  reacties

Politie gedeeltelijk aansprakelijk voor Ridderhofdrama

Alphen aan den Rijn - Slachtoffers en nabestaanden hebben een zaak aangespannen tegen de politie. Zij verwijten de politie dat in 2008 ten onrechte aan Alphenaar Tristan van der Vlis een wapenwetvergunning is verleend.

De rechtbank Den Haag wees de vorderingen drie jaar geleden af, maar het Haagse gerechtshof denkt daar anders over. "De norm dat een vergunning moet worden geweigerd bij vrees voor misbruik, is juist bedoeld om burgers te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van zulk misbruik. Het ligt voor de hand dat bij zo’n misbruik doden of gewonden vallen", zo luidt het oordeel.

Het hof vindt dus dat de politie wel aansprakelijk is. Omdat de schade niet rechtstreeks is veroorzaakt door de vergunningverlening, is de politie niet volledig maar gedeeltelijk aansprakelijk. De hoogte van de schadevergoeding moet nog nader worden bepaald. 

Tristan van der Vlis schoot op zaterdag 9 april 2011 vijf mensen dood in het winkelcentrum. Ook verwondde hij zeventien personen. De 24-jarige Alphenaar pleegde vervolgens zelfmoord.

Fotograaf: Josh Walet