Nieuws

« Vorige - Volgende »

Alphenaren uitgenodigd voor herdenking op de Dam

4 mei 2018 - 12:39  •  reacties

Alphenaren uitgenodigd voor herdenking op de Dam

Alphen aan den Rijn - De 39-jarige Marcel Wattimury en zijn zoontje Manu Wattimury (11) zullen samen deel uitmaken van een Molukse delegatie van tien personen, die de eerste, tweede, derde en vierde generatie Molukkers in Nederland zullen vertegenwoordigen.

Wattimury, in Alphen ook bekend als de organisator van het Brugfissa (het heropeningsfeest van de Koningin Julianabrug), zet zich in voor meer erkenning en waardering voor de ex-KNIL militairen die in 1951 op dienstbevel naar Nederland zijn gehaald. Van deze groep zijn in 1965 ruim negentig gezinnen vanuit diverse kampen naar de voor hun bestemde Molukse wijk in Alphen verhuisd. Het beloofde, tijdelijk verblijf van zes maanden bleek uiteindelijk voor altijd.

"Hun verhaal wordt dikwijls niet verteld, maar het betreft wel een groep loyale militairen die jarenlang tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben gevochten voor de Nederlandse driekleur", aldus Wattimury. "Ook mijn opa's hebben veel verzet tegen de Jappen gepleegd tijdens die jaren. Maar ook veel Molukse mensen zijn hun dierbaren verloren en dat vaak vanwege hun loyaliteit aan het Koningshuis. Als straf werden zij uitgehongerd of publiekelijk onthoofd als zij bijvoorbeeld weigerde op de Nederlandse vlag te spugen. Schrijnend!"

Dit jaar zal familie van Wattimury, een Molukse ex-KNIL militair de krans leggen voor Azië. Opa Piet de Kock zal de krans leggen met zijn dochter en zijn persoonlijk verhaal zal verteld worden.

Monument
Om het verhaal rondom de aanwezigheid van Molukkers in Nederland meer te delen werkt Marcel mee aan diverse initiatieven. In Alphen is dat door zijn voorzitterschap van stichting Tugu Maluku Alphen. De stichting zet zich in voor de realisatie van een Moluks monument in Alphen aan den Rijn als eerbetoon aan en uit eerbied naar de eerste generatie Molukkers in Nederland. Om dit te bereiken organiseren zij diverse activiteiten om geld in te zamelen, waaronder het Sama Sama Festival

Fotograaf: William da Lima